AKTUELNO

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević izjavio je danas da su u dva doma za stare u Srbiji manja žarišta virusa korona, ali da situacija nije alarmantna i da je reagovano na vreme.

Đorđević je rekao da je u privatnom domu za stara lica u Gadžinom Hanu zaraženo 19 osoba, dok je u Gerontološkom centru u Subotici virus potvrđen kod 12 osoba. 

To nije alarmantno, ali samo prisustvo virusa signalizira da budemo u pripravnosti i da analiziramo kako je virus ušao u domove'', rekao je Đorđević novinarima u Palati Srbija. 

On je rekao da je klinička slika zaraženih dobra i da nemaju teže simptome bolesti, te da očekuje da će sledeće sedmice biti otpušteni sa bolničkog lečenja. 

Dodao je da su zaraženi u Gerontološkom centru u Subotici bili u izdvojenom objektu, tako da ostali korisnici nisu bili ugroženi.

 ''Nije poznato kako je virus ušao s obzirom da su u domovima zabranjene posete , jedina mogućnost je da preko zaposlenih. Zato insistiramo da se instrukcije koje smo dali u potpunosti poštuju, jer tamo gde su primenjivane nije bilo problema'', rekao je Đorđević. 

On je naveo da je u nekoliko domova u Srbiji registrovan po jedan slučaj zaraze i dodao da je uglavnom reč o novim korisnicima tih ustanova. 

''U sladu sa epidemiolškim instrukcijama novi korisnici domova moraju da imaju PCR test koji nije stariji od 72 sata, ali pošto testovi nisu potpuno pouzdani, propisano je da po prijemu u dom moraju da budu u izolaciji 14 dana'', naveo je Đorđević. 

Prema poslednjim podacima, u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za odrasle i stare virsuom Kovid-19 zaražena su 63 korisnika i 56 zaposlenih.

#Zoran Đorđević

#koronavirus