AKTUELNO

Prema rečima stručnjaka korona virus se pojavljuje u šest različitih verija. Nova otkrića, kako autorka studije Kler Stvis iz sa King's College London novdi pomoći će u daljoj praksi i prilikom drugog talasa epidemije.

Studija je ustanovila kojim pacijentima će biti potrebna hospitalizacija na samom početku detektovanja bolesti ili respirator. Rano uočavanje rizika će pomoći da se spasu ljudski životi.

Preko 45.000 ljudi preminuo je u Velikoj Britaniji od posledica infekcije korona virusom i najnovija studija daje uvid kako da se lekari ophode prema pacijentima u budućnosti.

Naučnici kažu da su pacijentim iz dosadašnje prakse, razvili čitav spektar simptoma - od glavobolje, bolova u mišićima, malaksalosti i osećaja nesigurnosti i konfuzije. Istraživanje je pokazalo da se korona virus pojavljuje u šest različitih formi.

Kao grip, ali bez temperature

Zaraženi u ovoj grupi imaju glavobolju, gubitak čula mirisa i ukusa, bol u mišićima, kašalj, crveno grlo, bol u grudima, ali bez temperature.

Kao grip, ali sa temperaturom

Pacijenti u ovoj grupi imaju iste simptome kao iz prethodne uz temperaturu i gubitak apetita.

Gastrointerološki virus

Pacijenti u ovoj grupi imaće simptome kao što su glavobolja, gubitak čula mirisa i ukusa, gubitak apetita, dijareju, crveno grlo, bol u grudima, bez kašljanja.

Foto: Tanjug AP/Matthias Schrader

Teže oboljenje nivo 1 - slabost

Pored glavobolje, gubitka čula i mirisa, problema sa apetitom, dijareje, crvenog grla, prisutan je simptom bola u grudima, bez kašlja.

Teže oboljenje nivo 2 - konfuzija

Isti simptomi kao i u ranijim grupama, praćeni slabošću, nesvesticom, bolom u mišićima i osećajem konfuzije.

Teže oboljenje nivo 3 - problemi u abdomenu i respiratorni problemi

U najtežem obliku pored svih navedenih simptoma pojavljuje se i kratak dah, jak bol u abdomenu, visoka temperatura i intezivan kašalj.

Naučnici kažu da je glavobolja jedan od dominatnijih simptoma kovida-19 u poslednjim istraživanjima. Između ostalog King's Collage navodi da se pojavljuje i osip na koži kao jedan od dominatnijih simptoma infekcije.a

#koronavirus