AKTUELNO

Imunolog dr Srđa Janković, sa Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj rekao je za Pink kako je sve više pacijenat akojima je neophodna terapija kiseonikom za lečenje koronavirusa, kao i da smo svedoci velikog pricenta zaražavanja.

- Pojedinac se može zaraziti putem sluzokože oka, disajnim putevima. Ponajpre će virus osoba uneti u organizam tako što rukama dotaknete predmete na kojima se nalaze sasušene kapljice virusa koje je ostavio neko ko ima virusa, a potom tako neopranim rukama dotaknete oči ili usta - kaže Janković.

On je upozorio da se može dogoditi da test bude i lažno negativan.

- Dešava se da test bude i lažno negativan u slučaju kada se virus spusti sa sluzokože nosa ili ždrela odakle se radi bris na pluća. U tom slučaju pacijent dibija lažno negativan test - govori Janković.

Foto: TV Pink Printscreen

Imunolg je upozorio sve da je neophodno da se pridržavaju svih mera preventive.

- Kao što je neophodno nositi maske, potrebno je i prati ruke šti češće i izbegavati što više kontakte sa drugim ljudima, odnosno poštovati distancu i nošenje maski - navodi on.

Janković je potvrdio da lekari sada već imaju velikog iskustva sa ovim virusom, ali dodao kako je Sars-Cov-2 još uvek velika nepoznanica u medicini.

- Klinička slika ove infekcije je veoma raznolika. To može d abud epotpuno asimptomatsko zaražavanje, odnosno da čovek nema nikakve simptome niti tegove. Virus jednostavno uđe u organizam, a imuni sistem ga jednsotavno savlada, a da čovek to nikada i ne oseti - naveo je Janković i dodao da čovek tada stvori antitela:

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi ne znamo koliko ta antela pricentualno dugo štite. Ja ne savetujem onima koji imaju antitela da se ne štite - rekao je on.

Objasnio je da su pojedini organizmi osetljiviji i da se kod njih može desiti težak oblik koronavirusa.

- Postoji protokol koji pacijenti prolaze u lečenju u zavisnosti od parametara. Tu se pre svega misli na saturaciju hemoglobina kiseonikom. To običnim jeziko znači u kom procentu se nalazi kiseonik u krvi - kaže Srđa.

- Ovaj virus je veoma zahtevan zato što imamo veliki broj zaraženih. Samim tim i taj udeo obolenih koji zahteva kiseoničku terapiju sada prelazi u apsolutni broj i za sve njih mora da se obezbedi kiseonik - kaće Janković.

On je naglasio kako je neophodno uraditi sve moguće kako bi se ogranicčio dalji tok pogoršanja epidemije.

#Srđa Janković

#koronavirus