AKTUELNO

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je danas da postoje "relativno optimistični" izgledi da će vakcina protiv bolesti kovid-19 koju izaziva koronavirus biti na raspolaganju ove godine.


"Oko 150 vakcina je u razvoju, a 15 do 20 je počelo ili završilo određene faze kliničkog testiranja. Svi se nadamo da će biti na raspolaganju ove godine ali i izgledi su dobri i relativno optimistični", kazao je Ivanuša.

On je dodao da je briga SZO kako da se vakcina pravedno rasporedi na sve zemlje a ne da one koje imaju najviše novca uzmu sve za sebe.

Ivanuša je rekao da u borbi protiv epidemije koronavirusa nije za masovno prokužavanje, jer bi cena toga bila da će "dva do četiri odsto stanovništva umreti dok će određeni procenat ostati invalidi, a deo onih srećnijih će imati imunitet".

Prema njegovim rečima zbog toga što je kovid 19 nova bolest teško je prognozirati kako će se epidemija dalje razvijati, odnosno sprečavati, ali da je za sada jedino sigurno da mere fizičke distance, održavanje higijene i nošenja maski daju rezultate.

Ivanuša je rekao da po dosadašnjim saznanjima oko 20 odsto zaraženih koronavirusom nema nikakvih simptoma, a da među zaraženima koji simptome imaju, njih 40 odsto ima blagu bolest, 40 odsto srednje teške simptome, 15 odsto obolelih ima teške simptome, a pet odsto je kritično.

On je rekao i da se za sada ne zna koliko oni koji preleže koronu mogu da računaju na to da imaju imunitet.

"Možemo očekivati da taj imunitet traje nekoliko nedelja do nekoliko meseci ali koliko dugo traje ne znamo", rekao je Ivanuša.

Prema njegovim rečima koronavirus se najčešće prenosi kapljičnim putem dok se vazduhom prenosi jako retko "ali ne može da se isključi".

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ivanuša je rekao da je na početku epidemije preovladavalo mišljenje da će epidemija oslabiti sa dolaskom letnjih meseci i viših temperatura zato što u porodici koronavirusa, koja je velika, ima onih koji su aktivni tokom zime i uzrokuju laku prehladu.

"Svi smo se nadali da će se virus malo smiriti tokom leta ali videli smo iz zemalja bliže Ekvatoru da se taj virus efikasno širi", kazao je Ivanuša.

On je rekao da "svi dokazi govore o tome da je to virus koji dolazi iz prirode".

"Verujem da mu je izvor u prirodi, verovatno u nekoj životnji i prešao je na čoveka", kazao je Ivanuša.

On je rekao i da "za sada nema nikakvih dokaza da je virus mutirao, i da se virus pokazao stabilan, odnosno da nema dokaza niti da je blaži niti gori nego što je bio".

"Svi smo se nadali da će se virus malo smiriti tokom leta ali videli smo iz zemalja bliže Ekvatoru da se taj virus efikasno širi", kazao je Ivanuša.

#COVID-19

#Vakcina

#koronavirus