AKTUELNO

U kovid sistem danas ulazi i interna klinika u Kragujevcu. Direktor Kliničkog centra Predrag Sazdanović kaže za Jabni servis da je neophodno učiniti dodatne napore da se prošire kapaciteti s obzirom na povećan broj zaraženih pacijenata u Kragujevcu, Šumadiji i okolini.

U Klinički centar u Kragujevcu izvršio je prethodnih reorganizaciju, preraspodelio je kapacitete da bi primio sve obolele, dve trećine ove zdravstvene ustanove je pretovoreno u kovid bolncu.

- Prinuđeni smo da kompletnu kliniku za interne bolesti preselimo na drugu poziciju. Svi pacijenti koji nisu kovid imaju negu i zdravstvenu zaštitu. Otvorili smo novih 125 kreveta sa 40 kiseoničnih mesta koji mogu da budu i intenzivna nega - kaže on.

Sazdanović kaže da se u ovom trenutku u KC 180 pacijenata leči, 32 traži intenzivnu negu, devet je na respuratoru, i da se to menja iz sata u sat.

Foto: Printscreen YouTube/RTV Kragujevac

Pet klinika i tri intezivne nege su kovid sistemu.

Očekuje se povećanje broja pacijenata

- Očekujemo povećan broj pacijenata, klinička slika je mnogo teža, nego ona u martu i aprilu, zbog toga smo opredelili ovaj prostor - rekao je Sazdanović.

Prekaljeni smo borci, ali povećan broj pacijanata zahtevaće i povećane napore, kaže direktor Kliničkog centra u Kragujevcu.

- Kada smo planirali prostor i uvećanje kapaciteta, očekivali smo i povećan priliv, svakoga dana u našim ATD ambulantama ima između 280 i 320 pregleda, od toga je novih 50 do 60 pacijenata svakoga dana - govorim o regionu od Aranđelovca do Kraljeva - istakao je Sazdanović.

- Zahteva se maksimalna ozbiljnost, brinite i svom, zdravlju porodice i cele zajednice - apelovao je Sazdanović.

Dva aspekta privremene bolnice

Prema njegovim rečima, privremena bolnica je nužnost i ove nedelje započinje njeno otvaranje.

- Oni pacijenti koji su na izlazu, i čekaju odlazak kući - da ne opterećuju kapacitete nego da budu u privremenoj bolnici. To je prvi aspekt, a drugi se odnosi na one pacijente koji su na početku bolesti da dobiju adekvatnu terapiju, da ne budu u samoizolaciji i da u svojim porodicama horizntalno ne šire infekciju - objasnio je Sazdanović.

"Uzmite se u pamet"

Sazdanović ukazuje da će borba trajati i moramo da naučimo da živimo sa koronom.

- Nije sporna volja zdravstvenih radnika, sporna je volja stanovništva da se uzme u pamet. Apelujem na Šumadijski region da se uvede vanredna situacija i da stanemo na put širenju epidemije - zaključio je Sazdanović.

#Predrag Sazdanović

#koronavirus