AKTUELNO

Nova istraživanja u svetu tvrde da je nova varijanta mutacije genoma D614G sada najčešći oblik koronavirusa.

Broj obolelih slučajeva od koronavirusa širom sveta trenutno iznosi preko 10,6 miliona, a nova istraživanja pokazuju da je većina tih slučajeva prouzrokovana novim, jačim oblikom virusa.

Naučnici iz Nacionalne laboratorije Los Alamos da Univerziteta Duke i Univerziteta Sajfild tvrde da je nova varijanta nazvana "D614G" sada najčešći oblik. 

Virus mutacijom dobija mnogo veći broj spoljnih proteinskih "šiljaka", što mu omogućava da dopre u ćelije, tvrde američki naučnici.

Doktor Sohan de Silva, stariji infektolog  kaže da su sekvenca SARS-CoV-2 u šajnfildu pratili od početka pandemije i da im je to omogućilo da pokažu kako je ova mutacija postala dominantna u cirkulirajućim oblicima.

Foto: Pixabay.com

- Potpuno precizno istraživanje je obavljeno danas i potvrđeno je da nova varijanta mutacije genoma D614G je  više zarazna u laboratorijskim uslovima. Podaci do kojih je došao naš tim u Šajnfildu, sugerisali su da je novi oblik povezan sa većim virusnim opterećenjem u gornjim disajnim putevima pacijenata sa Kovidom, što znači da bi se sposobnost virusa da inficira ljude mogla povećati- rekao je doktor.                                           

U istraživanju su analizirani podaci iz čitavog sveta putem baze podataka GISAID, koja uključuje desetine hiljada sekvenci virusa i koji omogućavaju istraživačima da procene kako se virus ponaša u celom svetu.

Doktorka Beti Korber iz labaratorije u Los Amosu kaže da  je moguće pratiti evoluciju SARS-CoV-2 (Covid-19) u svetu, jer svetski naučnici brzo objavljuju svoje podatke o virusnoj sekvenci putem baze podataka:

- Trenutno su na raspolaganju desetine hiljada putanja kroz ovaj projekat, i to nam je omogućilo da identifikujemo pojavu varijante koja je brzo postala globalno dominantan oblik - kaže doktorka i dodaje da naučnici veruju da on ne izaziva teže bolesti.

#COVID-19

#Epidemija

#koronavirus

#mutacija

#pandemija