AKTUELNO

Epidemiolog dr Predrag Kon je istakao da je verovatnoća za širenje virusa snižena na 1 odsto ukoliko svi građani nose maske.

- Ako svi nose maske onda je mogućnost transmisije virusa spuštena na svega 1 odsto - rekao je Kon za Pink i naglasio da maske štite samo ako ih svi koristimo.

Foto: Unsplash.com

Kako je dr Kon rekao da ćemo mi u narednih nedelju dana (što se oboljevanja od kovida tiče), imati posledice onoga od ranije, jer je prosečna inkubacija pet do sedam dana.

- Posle toga će početi da se vide rezultati primene ovih mera koje sada sprovodimo - rekao je on.

Kako kaže, sada je leto i povišena temperatura pa imamo veliki broj zaraženih i naglašava da virus pokazuje da on ima takav potencijal da na to ne smemo da računamo.

Dr Kon naglašava da ovo povećanje broja obolelih i ljudi na respiratoru su oštra opomena da se virus samo poigrava sa nama i dodaje da se virus sam nije promenio (mutirao) da izaziva blaže oboljenje.

- Činjenica je da on nema možda istu sposobnost prenošenja u raznim situacijama ali čim je u ovom periodu godine uspeo da dočeka ovakav intenzitet to znači da sa njim šale nema - kaže Kon.

Naveo je da je stav medicinske struke da zatvaranje Srbije sada nije potrebno.

Govoreći o epidemiološkom stanju u studentskim domovima u Beogradu, Kon je kazao je od oko 300 zaražnih studenata samo 10 odsto njih stanuje u domovima.

On je naglasio da simptomi poput teškoće sa disanjem i gubljenja čula mirisa i ukusa najčešće govore o zarazi korona virusom.

#Predrag Kon

#Virus

#korona

#maske