AKTUELNO

Kovid 19 nije bolest koja pogađa samo starije i hronične bolesnika, već i mladi mogu imati tešku kliničku sliku, kaže direktor Infektivne klinike Goran Stevanović.

Stevanović je, nakon sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica, rekao da raste broj obolelih i da se promenila starosna struktura pacijenata, te da sada više obolevaju mlađi ljudi.

- Jedan deo pacijenata ima lakšu kliničku sliku, ali jedan broj ima ozbiljne upale pluća. To je razlog zašto proširujemo kapacitete kovid bolnica - rekao je Stevanović.

On očekuje da će još nekoliko dana biti veći priliv pacijenata, a da će nakon toga da se smanji broj obolelih.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar apelovao je na sve koji imaju simptome respiratornih infekcija da ne idu u Infektivnu kliniku i stvaraju nepotrebnu gužvu u toj zdravstvenoj ustanovi, već da se jave u kovid ambulantu matičnog doma zdravlja.

U kovid ambulanti doma zdravlja pacijente će pregledati lekar, uradiće laboratorijske analize, snimiti pluća, a po potrebi radi se i test na koronu.

Pacijenti kod kojih klinička slika ukazuje na prisustvo virusa ili se potvrdi korona šalju se u trijažne ambulante koje su u Infektivnoj klinici, KBC Bežanijska kosa i Gradskom zavodu za plućne bolesti.

Tu se određuje koji pacijenti su za bolničko lečenje, a koji su za kućnu samoizolaciju.

#COVID-19

#Epidemija

#Goran Stevanović

#koronavirus

#pandemija