AKTUELNO

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović izjavila je danas da prvi talas koronavirusa nije završen i da je došlo do povećanja broja inficiranih u Srbiji.

- Očekivali smo da će povećanje broj inficiranih i novi talas nastupiti tek na jesen, međutim u prvom talasu koji ipak nije završen došlo je do povećanja obolelih u Srbiji, ali i u zemljama u okruženju - rekla je Jovanović za Novo jutro TV Pink.

Ona je navela da je opravdano bilo popuštanje mera, ali da je ostala obavezna mera prevencije držanje distance, nošenje maski, higijena ruku.

Upitana da li se virus menja, jer je najveći broj zaraženih sada među mlađom populacijom, ona je navela da nema dokaza da je došlo do promena u samoj strukturi virusa.

Foto: TV Pink Printscreen

- Klinička slika jeste sada izmenjena u odnosu na početak epidemije. Uglavnom su asimptomatski slučajevi ili pacijenti sa blažom kliničkom slikom. Virus je najviše prisutan u životnoj dobi 20 do 40 godine - kazala je Jovanović.

Kako kaže, najveći izvor prenosa infekcije su osobe koje ne znaju da nose virus, jer nemaju nikakve simptome, a nastavljaju sa svojim svakodnevnim aktivnostima.

- U zatvorenom prostoru virus se lako prenosi, lako se širi. Mlađa populacija je dominantna sada jer su oni mnogo aktivniji - istakla je ona.

Prema njenim rečima, i dalje su u posebnom riziku stariji građani i osobe koje imaju hronična obolenja - dijabetes, kardiovaskularna obolenja, jer virus kod njih može da izazove teži oblik oboljenja.

Jovanović kaže da pacijenti koji imaju simptome respiratornih infekcija prvo treba da se jave u kovid ambulantu nadležnog doma zdravlja, gde će ga pregledati lekar, odraditi laboratorijske analize, rentgen pluća, a po potrebi i test na virus korona.

Foto: TV Pink Printscreen

Kod pacijenata kod kojih se potvrdi korona ili klinička slika ukazuje na prisustvo virusa šalju se u trijažne ambulante koje su u Infektivnoj klinici, KBC Bežanijska kosa i Gradskom zavodu za plućne bolesti.

Tu se određuje koji pacijenti su za bolničko lečenje, a koji su za kućnu samoizolaciju.

Jovanović je podsetila da u Beogradu rade tokom noći dve kovid ambulante jedna je pri domu zdravlja Palilula, druga pri DZ Zemun.

Dr Miljko Ristić, kardiohirurg, rekao je da je samo bilo pitanje vremena kada će doći do drugog talasa, ili drugog pika prvog talasa koronavirusa.

- Ovo nije iznenađenje, možda je jedino iznenađenje u kom se obimu pojavilo. Svi smo očekivali da će to biti neki repovi, ali u svakom slučaju ovo nije bilo iznenađenje – kazao je dr Ristić.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, rizik za stare osobe sa kardiovaskularnim oboljenjem je veliki ukoliko obole od koronavirusa.

Dr Ristić je naveo da je teško u ovakvoj situaciji naći neku pravu meru, kojom ne bi bila ugrožena prava, a zdravlje bilo zaštićeno.

#Verica Jovanović

#koronavirus