AKTUELNO

U Novom Pazaru juče je proglašena vanredna situacija i uvedene su stroge restriktivne mere zbog naglog skoka zaraženih koronom, a očekuje se otvaranje i novih kovid bolnica širom Srbije.

Zbog porasta broja zaraženih u Pazaru hitno je juče tamošnji krizni štab održao onlajn sednicu, na kojoj je odlučeno da se uvede vanredno stanje, da se zabrani okupljanje na javnim mestima za više od pet osoba, organizovanje porodičnih veselja, ali i ograničavanje rada ugostiteljskih objekata od sedam do 19 časova.

Veliki skok

U poslednja 24 sata u Srbiji 137 osoba je pozitivno na kovid 19 od 7.311 testiranih, a jedna osoba je preminula, dok je broj zaraženih od ponedeljka u konstantnom porastu. Do maja je zabeleženo 100 obolelih u Novom Pazaru, a od maja do danas još 200, pa je tako ukupan broj obolelih u tom gradu trenutno 339. Taj grad juče je zabranio da u ugostiteljskim objektima za stolom bude više od dve osobe, a obavezna je i distanca od dva metra između stolova. Takođe, zabranjuje se konzumiranje i upotreba nargila.

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru dr Šefadil Spahić rekao je da je do skoka došlo zbog opuštanja građana, bliskog kontakta i velikog broja proslava, svadbi, susreta i porodičnih okupljanja.

Takođe, nakon KBC Bežanijska kosa u sistem kovid bolnica moraće da se uključe i neke od onih koje su nedavno ispratile poslednje pacijente sa infekcijom, a o tome će se odlučivati danas na sastanku ministra Zlatibora Lončara sa direktorima svih nekadašnjih i sadašnjih kovid centara.

KBC "Dr Dragiša Mišović", posle samo nekoliko nedelja pauze, od pre dva dana ponovo prima obolele od kovida 19.

Pored Pazara, aktivna su još četiri žarišta: Beograd, Tutin, Vranje i Kragujevac.

Ministarstvo zdravlja

Od danas dve kovid ambulante rade 24 sata Iz Ministarstva zdravlja rečeno je za Kurir da od subote počinju da rade i dve kovid ambulante tokom cele noći i apeluju na građane koji sumnjaju da imaju koronavirus da koriste kapacitete ambulanti pri domovima zdravlja kako bi se rasteretio rad zaposlenih u trijažnim ambulantama Infektivne klinike KCS. - One se nalaze na adresama Čarlija Čaplina 18 na Paliluli i u Cara Dušana 176 u Zemunu. Podsećamo građane da prvo treba da odu u kovid ambulantu svog DZ, tamo da obave RTG pregled, bris grla, krvnu sliku i brzi test i tek nakon toga, ukoliko ordinirajući lekar proceni, da se upute u trijažnu ambulantu na sledećem nivou zdravstvene zaštite - rečeno je u ministarstvu.

Vanredno i u Kragujevcu?

Epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Vranju dr Slađan Stanković kaže da dominiraju srednje teške kliničke slike sa upalama pluća i naglašava da je aktivnost virusa značajna, a širenje vrlo ubrzano, dok gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić najavljuje da će, ukoliko broj novozaraženih pređe 10 dnevno, uputiti preporuku da se uvede vanredna situacija.

- Više od polovine zaraženih daje podatke da je boravilo ne nekoj proslavi, u zatvorenom prostoru, u nekom klubu, na nekoj manifestaciji kojoj se svi radujemo. Osobe kod kojih se poslednjih dana potvrđuje infekcija uglavnom su uzrasta od 20 do 40 godina. Ono o čemu sigurno treba razmisliti i o čemu smo pričali, što će da sledi u nekom narednom periodu, jeste da se ograniči rad klubova da bi se smanjili izlasci do jutra - rekla je članica kriznog štaba, epidemiolog Darija Kisić Tepavčević, i dodala da u Srbiji nije nastupio drugi talas epidemije, već je reč o "drugom piku prvog talasa".

- 13.372 ukupno ljudi bilo dosad pozitivno na kovid u Srbiji

- 264 osobe preminule su od početka epidemije od korone

- 127 korisnika domova za stare zaraženo koronom

#Srbija

#koronavirus