AKTUELNO

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković rekao je da su preventivne mere i dalje neophodne dok postoji populacija koja je osetljiva na koronavirus.

On je rekao da preventivne mere mogu da smanje rizik prenošenja virusa i da se zato insistira na fizičkoj distanci, nošenju maski u zatvorenom prostu, kao i na ličnoj higijeni.

- Sve to može da pomogne, ali virus je još uvek prisutan i potencijal širenja postoji - rekao je Janković za Pink.

Kako ističe, sve je veći broj zaraženih koji nemaju nikakve znake bolesti i dodaje da i oni mogu da zaraze druge i da je to jedan od razloga zašto se virus širi kroz populaciju.

Podseća da je Kina prva imala epidemiju virusakorona i da su je suzbili, tako da su došli u situaciju da "stražare", što čeka i Srbiju. Upitan da li se mogu očekivati mere poput vanrednog stanja ili policijskog časa ukoliko se virus vrati na jesen, on smatra da je to malo verovatno.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mislim da ćemo imati selektivnije mere kako se pojavi koje žarište, odnosno klasteri. To su mere koje podrazumevaju izolaciju kontakata - naglasio je on.

Kako ističe, najveći izazov u ovoj fazi sa virusom korona je da se preventivne mere, koje čuvaju živote, ugrade u svoje životne aktivnostii.

#Srđa Janković

#koronavirus