AKTUELNO

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da u Srbiji i dalje traje epidemija virusa kovid-19 i da bi određene mere mogle da se vrate, poput zabrane javnog okupljanja.

Dr Kon je rekao da smatra da ako i dođe do drugog talasa, neće biti potrebe za uvođenjem vanrednog stanja.

On je kazao da pomalo zabrinjava porast broja zaraženih, ali samo dok se ne otkrije kako je neko zaražen.

- Imamo situacije u Novom Pazaru i Tutinu koje su rezultat opuštanja tokom obeležavanja Bajrama, ali i u Beogradu imamo grupe zaraženih koje su povezane. To su žarišta koja držimo pod kontrolom. Osim toga, imamo 15 pojedinačnih slučajeva u Beogradu koje pratimo i radi se ozbiljan posao na otkrivanju kako su se zarazili - rekao je Kon.

Prema njegovim rečima, Srbija je u fazi smirivanja, ali ističe da su u narednom periodu moguće blage oscilacije u broju zaraženih.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

Kako objašnjava nalazimo se u periodu otvaranja zemlje, u periodu organizovanja svadbi i raznih vrsta skupova, kao i prijemnih ispita i povratka studenata u domove, zbog čega mogu da se očekuju izvesne ekscesne situacije kao u Novom Pazaru, Tutinu, u studentskim domovima.

- Ipak, štiti nas letnji period, jer su sve respiratorne infekcije sezonske i pogoduje im zima. Takođe, imamo visoko razvijen nadžor kontakata i obimna testiranja, te ne očekujemo drastično pogoršanje epidemiološke situacije - rekao je Kon.

On podseća da mora da prođe 28 dana bez ijednog novoobolelog da bi mogao da se proglasi kraj epidemije i ističe da ne očekuje da će se ponovo uvesti vanredno stanje ukoliko dođe do drugog talasa virusa korona.

- To zavisi od nas koliko ćemo poštovati mere, ali i da li će virus preživeti, koliko će biti virulentan, od meteoroloških uslova - rekao je Kon.

#Epidemija

#Predrag Kon

#Srbija

#koronavirus

#pandemija