AKTUELNO

Kuvajtska aviokompanija Kuvajt ervejz (Kuwait Airways) saopštila je danas da otpušta oko 1.500 stranih zaposlenih, odnosno 25 odsto svojih stranih radnika, zbog velikih teškoća izazvanih negativnim uticajem pandemije Kovida-19.

Ta odluka doneta je u okviru globalnog plana za suočavanje sa ekonomskim posledicama zdravstvene krize, navela je aviokompanija te bogate zalivske zemlje, koja zapošljava oko 7.000 ljudi, velikom većinom stranaca.

"Suočena sa koronavirusom i njegovim negativnim uticajem na komercijalne operacije Kuvajt ervejs objavljuje otpuštanje oko 1.500 zaposlenih koji nisu Kuvajćani", navela je kompanija na Tviteru i pozvala se na "velike teškoće".

Kuvajt kao i druge zemlje u zalivu bogate naftom, teško je pogodjen padom prihoda od nafte i usporavanjem privrednih aktivnosti zazvanom pandemijom i strogim merama izolacije uvedene u zemlji i u svetu.Kuvajt ervejz koji ima flotu od 30 aviona bio je prizemljen kao gotovo sve bliskoistočne aviokompanije zbog mera izolacije i zatvaranja. Kompanija je ipak obavila više od 200 letova u aprilu i početkom maja da vrati oko 30.000 kuvajtskih državljana iz inostranstva.

Gubitke kompanije plaća Vlada koja još nije ;objavila neku posebnu podsticajnu meru.Medjunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA) je prošlog meseca procenila da će prihodi aviokompanija opasti za 24,5 milijardi dolara 2020. i da je zbog zatvaranja vazdušnog prostora ugroženo oko 1,2 miliona radnih mesta na Bliskom istoku i u Severnoj Africi.

Privatne kuvatske kompanije otpustile su stotine zaposlenih, ali Kuvajt ervejz je prva državna firma koja je preduzela takav korak.Gradska uprava Kuvajta je objavila otpuštanje najmanje polovine od svojih 900 zaposlenih koji su stranci.

Oko 3,4 miliona stranaca živi i radi u Kuvajtu, što predstavlja oko 70 odsto stanovništva.

#koronavirus

'