AKTUELNO

Porast broja obolelih od koronavirusa u Vranju, u trenucima kada smo na pandemiju gotovo potpuno zaboravili, zabrinuo je veliki broj građana, a epidemiolozi navode da bi situacija u ovom gradu trebalo da predstavlja opomenu za celu Srbiju.

Svi se pitaju zbog čega je baš centar Pčinjskog okuga postao novo žarište virusa, a ne veliki gradovi, poput Beograda, Niša, Novog Sada...

Tri su osnovna razloga zbog kojih je do većeg broja novih zaražavanja došlo baš u Vranju.

1. Kasni epidemija na jugu Srbije

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović potvrdio je u Vranju došlo do zaražavanja u dvema privatnim firmama i da su u pitanju mladi ljudi. Naveo je da nije iznenađenje što se broj novoobolelih povećao jer epidemija na jugu Srbije kasni, te da je danas došlo vreme da sagledamo kako smo se ponašali u prethodnih sedam dana. Rezultati pokazuju da ne bi trebalo da dolazi do opuštanja, već da i u narednom periodu moramo da nosimo maske i držimo distancu.

- Nema teških slučajeva, nego su pozitivni lakši slučajevi. Aktivirali su svoju privremenu kovid bolnivu u Vranju, u staroj zgradi hirurgije, testiraće te dve firme, kao i određeni broj kontakata tih ljudi. Već sam najavljivao da će u narednim mesecima, na jugu Srbije biti pojave oboljenja, blagog povećanja broja obolelih, kao nastavak. Treba očekivati da ćemo sledeće nedelje, sedam do deset dana od popuštanja mera, možda imati povećanje broja zaraženih, ne samo kod njih nego i svugde u Srbiji - kaže epidemiolog Tiodorović.

2. Zanemarili preporuku o nošenju maski u zatvorenom prostoru

Epidemiolog iz vranjskog Zavoda za javno zdravlje dr Slađan Stanković objasnio da je u Vranju prevashodno nesigurna epidemiološka situacija, ali je pod kontrolom zdravstvene službe. On je istakao da je trenutno povećanje broja obolelih posledica opištanja građana i nepravovremena izolacija zaraženih.

- Primećujemo da su se ljudi malo opustili, ne nose maske u zatvorenom - rekao je Stanković.

Krizni štab je, nakon ovih rezultata, doneo odluku da je na javnim mestima obavezno nošenje zaštitne opreme. Građani su obavezni da drže i fizičko rastojanje.

3. Zaraženi boravili sa članovima porodice iako su osećali simptome

Na osnovu epidemioloških istraživanja vranjski lekari došli su do zaključka da se oboleli koju su osećali simptome nisu odmah javljali lekaru i da su boravili kod kuće sa ostalim članovima porodice, što je bilo dovoljno za nova zaražavanja.

- U porodicama ima dosta obolelih, po petoro, što ranije nije bio slučaj u Vranju. Osim toga, bilo je osoba koje su imale simptome i tri - četiri dana radili su u kolektivima - ukazao je epidemiolog.

Podsetimo, broj obolelih od virusa korona u Vranju u odnosu na juče veći je za 18, a prema rečima direktorke Zavoda za javno zdravlje Svetlane Stojanović od subote je na lečenje primljeno 70 zaraženih osoba, od čega 55 iz fabrike nameštaja ''Dodić''.

#Niš

#koronavirus

<
'