AKTUELNO

Direktor Kliničkog centra Srbije Milika Ašanina, potvrdio je za Pink da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi sprovode sve bezbednosne mere zaštite zaposlenih i pacijenata i da se odgovorno pristupa ovoj epidemiološkoj situaciji.

- Situacija u KCS je sasvim povoljna i dobra. Mi imamo poslednjih dana i poslednje nedelje mnogo povoljniju situaicju na Infektivnoj kliici i Klinici za pulmologiju, gde nam leže kovid pozitivni pacijenti - naveo je Ašanin.

On se osvrnuo na to da je broj pozitivnih pacijenata koji leže na prijemno-trijažnoj ambulanti duplo manji nego što je bio na samom početku epidemije.

- Kliničko stanje pacijenata koji se primaju na hospitlaizaciju je mnogo bolje nego što je to bilo na početku i situacija nam je mnogo bolja nego na početku. Mi u ovom momentu, u Intenzivnoj nezi Infektivne klinike, imamo samo dva bolesnika na respiratoru, dok se na Intenzivnoj nezi u Klinici za pulomologiju nalazi devet bolesnika na respiratoru i pet slobodnih mesta - rekao je Ašanin.

Prema njegovim rečima, posebno ga raduje to što se u skorašnjem kratkom periodu sa respiratora skinuto 25 pacijenata.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ljudi koji su na respiratorima jesu vitalno i životno ugroženi. To nam jesu najteži bolesnici koji su kritični. Naše metode lečenja i oprema kojom raspolažemo daju nam mogućnsti da se borimo sa tim situacijama - ukazao je direkton KCS.

Osvrnuo se na to da je od početka epidemije Klinički centar Srbije predvođen Infetivnom klinikom u okviru ove ustnaove, sa tradicijom od skoro jednog veka, preuzeo na sebe ulogu centra za trijažu i rukovođenja epidemiološkom slikom na teritoriji cele Srbije.

- Mi smo se od početka nametnulo kao glavni koordinator ne smao za Beograd, nego i za celu Srbiju. Mi smo od šestog marta, u prijemno-trijažnom odeljenju pregledali oko 6.000 pacijenata od kojih je oko 600 primljeno - naveo je on i objasnio da je odnos lečenih i umrlih pacijenat, kako kaže, povoljan.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi na KCS imamo premilnulih. Za nas je svaki izgubljen život tragičan podatak, ali u odnosu na primljene i hospitlaizovane osobe, to je podnošljiv podatak, ali u odnosu na druge države u Evropi u svetu veoma povoljno - ukazao je on.

Napomenuo je da je odluka o relaksaciji mera doneta veoma pažljivo uz prethodno temeljno analizu.

- Mere relaksacije nisu donešene tek tako. To je bila jedna ozbiljna analiza. Opuštanje mera ide u skladu sa epidemiološkom situacijom u Beogradu i celoj Srbiji. Iz sata u sat, iz dana u dan analiziramo našu situaciju i prilagođavamo se novonastaloj situaciji - zaključio je Ašanin.

#Klinički Centar Srbije

#Milika Ašanin

#koronavirus

<
'