AKTUELNO

Goran Aleksić, ambasador Srbije u Italiji, rekao je za Pink da Italija od 4. maja ulazi u drugu fazu borbe protiv epidemije koronavirusa.

- Premijer Konte je obrativši se narodu preko video konferencije naglasio da se od 4. maja ulazi u drugu fazu. Tu drugu fazu je nazvao fazom ''suživota ili života'' sa virusom - rekao je Aleksić.

Kako je objasnio, tokom ove faze postepeno će doći do relaksiranih mera koje su u ovoj evropskoj državi uvedene u martu mesecu.

- Mere koje će biti na snazi od 4. maja značiće postepenu liberalizaciju u ekonomiji, ali to neće značiti da su svi apsolutno slobodni - ukazao je ambasador.

Prema njegovim rečima i dalje je građanima upućen apel da poštuju mere socijalnog distanciranja, kao i neophodnost uvažavanja bezbednostnih protokola.

Foto: TV Pink Printscreen

- Četvrtog maja biće početak rada građevinske operative i kompanija koje snabdevaju na veliko manufakturne proizvodnje - kaže Aleksić.

On se osvrnuo i na to da se od 18. maja u Itlaiji očekuje nastavak relaksacije mera.

- Tada se planira otvaranje parkova, biblioteka, radnji koje prodaju na malo, kao i sportskih klubova. Početkom juna će se otvarati restorani i frizerski saloni uz striktni monitornig porasta broja zaraženih po regijama. Ako se primeti da taj broj ulazi u fazu eskalacije doći će do ''zavrtanja slavine''. U italiji dolazi do relaksacije, do postepenog pokretanja ekonomije, ali vrlo oprezno - zaključio je Aleksić dodavši da su svi državljani Srbije koji žive u Italiji bezbedni. .

#Goran Aleksić

#Italija

#koronavirus

<
'