AKTUELNO

Ruske ABHO jedinice stigle su jutros u Negotin, gde su započeli akciju dezinfekcije doma za stara lica "Radost" u kome je 48 osoba zaraženo koronavirusom!

Zbog situacije u Domu za stara i iznemogla lica "Radost" u Negotinu, predsednik Opštine Vladimir Veličković održao je vanrednu pres konferenciju, budući da je obavljeno ponovno kontrolno testiranje inficiranih štićenika i zaposlenih u ovoj ustanovi, kako bi se odklonile sve nedoumice i nepravilnosti u radu koje su dovele do ulaska virusa COVID 19 medju najstariju populaciju ljudi koja je zbrinuta u ovom Domu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prema najnovijim rezultatima ukupno je koronavirusom zaraženo 48 lica. Od toga 33 korisnika, 13 zaposlenih radnika i dva vojnika koja su obavljala svoju dužnost na čuvanju objekta za stare. Za petoro štićenika i četvoro radnika testovi na koronavirus bili su negativni dok se rezultati briseva za još tri lica očekuju.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Biće testirani i svi štićenici i zaposleni u ostalim licenciranim domovima na području Opštine. Sve uočene eventualne nepravilnosti u radu biće evidentirane i razmatrane i ukoliko postoje bilo kakvi  osnovi sumnje biće pokrenuti postupci odgovornosti. U Domu zastare "Radost" zbog uočene nepravilnosti u radu  u kome je posebno apostrofirano da je trebalo voditi računa o svakom detalju jer se radi o starim i iznemoglim licima, biće najverovatnije oduzeta dozvola za rad i pokrenut postupak odgovornosti uz podnošenje krivičnih prijava resornog Ministarstva, odmah po ukidanju vanrednog stanja.  Nadležni organi, pripadnici policije i tužilaštva od subote intezivno rade na istrazi utvrđivanja šta se tačno dogodilo i koji je uzrok ulaska koronavirusa medju najosetljiviju populaciju u Dom za stara lica - rekao je Vladimir Veličković, komandat Štaba za vanredne situacije u Negotinu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Inače, u saradnji sa Zdravstvenim ustanovama u Negotinu i uz konsultacije sa Republičkim kriznim  štabom, intezivno se radi na zbrinjavanju inficiranih osoba, koje će u najkraćem mogućem roku biti hospitalizovane u adekvatne covid ustanove u Nišu ili  sekundarne ustanove u Soko Banji.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kako je rečeno, u zavisnosti od kliničke slike obolelih, tretiraće se i zbrinjavati inficirani pacijenti u adekvatnim zdravstvenim ustanovama.  Oni kod kojih je primetna blaža klinička slika biće smešteni na odeljenje negotinskog Zdravstvenog centra u izolovanim prostorijama predviđenim za ovakve slučajeve. Nakon ponovnog testiranja i eventualno negativnog rezultata neki će biti pušteni na lečenje u kućni karantin ukoliko se utvrdi da imaju nekoga od srodnika u suprotnom će im biti omogućen boravak uz adekvatnu negu i lečenje u izolovanim sobama Zdravstvenog centra u Negotinu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

#Negotin

#koronavirus

<
'