AKTUELNO

Sa više od 20 hiljada preminulih, Francuska je četvrta zemlja na svetu po broju umrlih od koronavirusa, a ambasadorka Srbije u toj zemlji Nataša Marić, rekla je za NOVO JUTRO da svi parametri pokazuju da se epidemiološka siruacije smiruje.

“Od početka epidemije u Francuskoj je od koronavirusa obolelo oko 160 hiljada lica, umrlo je 22.245. Izlečeno je 43.300 osoba. U poslednja 24 sata broj novozaraženih je 1.645, s tim da ovaj broj pada već treći dan zaredom. Preminulo je 389 lica”, rekla je Marić.

Kako kaže, svi pokazatelji već danima su u padu i epidemiološka situacija se popravlja, ali ističe da vlasi u Francuskoj i dalje insistiraju na pridržavanju donetih mera.

Mere koje su donete su rigorozne i pre svega se tiču ograničenja socijalnih kontakara i zabrane javih okupljanja.

“Da biste izašli iz svojih domova, morate da popunite potvrde koji skidate online, kao i dokaz o prebivalištu. Iz stanova se izlazi ukoliko ne možete da organizujete vaš posao od kuće, kao i ukoliko je neophodno da nabavite namirnice za život, čuvanje deteta ili zbog lekara”, rekla je Marić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, mere se poštuju, dva puta su produžavane i u zavisnosti od razvoja situacije primenjivaće se i metode njihove relaksacije.

“Kaže da nema statistke niti zvaničnih podataka da li ima naših ljudi obolelih u Francuskoj”, rekla je Marić.

Kada je vakcinacija u pitanju, ističe da su Francuzi prepuni analiza i da je opšti stav da je pronalazak vakcije najbitniji cilj, ali i metode lečenja obolelih.

#Francuska

#koronavirus

<
'