AKTUELNO

Načelnica Infektivne klinike KC Vojvodine dr Vesna Turkulov rekla je da su uprkos velikoj brobi lekara nisu uspeli da spasu život dve pacijentkinje, koje su u noći između subote i nedelje preminule.

-Obe pacijentkinje su bile starije životne dobi, imale su pridružene bolesti, to su bile hipertenzija, dijabetes, hroničnu opstruktivnu bolest pluća i neke druge bolesti. One su prethodnih dana referisane kao životno ugrožene, tako da je prosto to bilo neminovno - istakla je Turkulov za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

-Na Klinici za infektivne bolesti KC Vojvodine trenutno se leči 95 pacijenata od koronavirusa, troje je na mehaničkoj ventilaciji, dok je jedan deo pacijentata u jedinici poluintenzivne terapije - dodala je ona.

Kako je objasnila, postoje jasni kriterijumi za stavljanje pacijenata na mehaničku ventilaciju i dodaje da su to najčešće najteže oboleli pacijenti, ali i oni kojima otkazuju pluća.

Foto: TV Pink Printscreen

-Nisu svi pacijenti na mehaničkoj ventilaciji najteže oboleli, već su to oni koji imaju jasne kriterijume za stavljanje na mehaničku ventilaciju - naglasila je ona.

#mehanička ventilacija

#respiratori

'