AKTUELNO

Improvizovana bolnica na Beogradskom sajmu počela je sa radom jutros, a na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja posvećenom korona virusu - COVID-19, objavljeno je uputsvo za građane šta je neophodno da imaju kod sebe ukoliko dođe do toga da karantin moraju da provedu tamo.

Hala je spremna da primi prve pacijente pozitivne na korona virus, koji budu imali blagu ili nikakvu kliničku sliku.

Ovaj prostor je oplemenjen tako da boravak u karantinu od 14 dana bude koliko je moguće udobniji.

Ovo su uputstva za pacijente koji dolaze u karantin, odnosno šta sve moraju da ponesu sa sobom.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije

Dokumentacija i terapija

Svu medicinsku dokumentaciju

Lekove koje pacijent pije kao svoju redovnu terapiju

Odeća i lična higijena

- Stvari potrebne za ličnu higijenu - Pidžama - Papuče, patike - Trenerka ili druga udobna odeća, barem dve presvlake - Peškiri - Bade mantil (po želji) - Čaša, najbolje plastična - Toalet papir i ubrusi (po želji) - Posteljina (po želji) - Kreveti imaju posteljinu i imaće jednokratnu posteljinu, ali ukoliko želi, pacijent može da ponese i svoju. Ista je situacija sa jastucima i ćebadima - Pacijenti mogu da ponesu svoje telefone, laptop ili tablet računare. Treba poneti i punjače, mada će biti na sajmu dodatnih za one koji zaborave svoje. Nije loše poneti i slušalice.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije

Uslovi na Sajmu

Hale sajma su pod stalnim nadzorom medicinskog osoblja i poseduju adekvatno opremljene ordinacije, a pacijentima će na raspolaganju biti i psihijatrijska podrška.

Takođe, na sajtu Covid19.rs navodi se da se sve hale Sajma greju, da je pacijentima obezbeđena ishrana, kao i da u halama postoje toaleti, a obezbeđeni su i dodatni toaleti i tuševi.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije

Kda je reč o internetu, navodi se da je ceo Sajam pokriven dobrom wi-fi konekcijom i da svaka soba u halama ima svoje priključke za struju.

Kako provesti vreme

Pacijentima je dozvoljeno kretanje po halama Sajma u okviru kojih je postavljen karantin, u skladu sa fizičkim mogućnostima, uz molbu da kretanje bude umereno jer je to povoljnije za zdravstveno stanje.Takođe, pacijentima će na raspolaganju biti i brojni televizori, knjige, časopisi, društvene igre, kompjuteri.

#koronavirus

#sajam

'