AKTUELNO

Trudnice nisu podložnije koronavirusu u odnosu na druge kategorije stanovništva, ali bi trebalo da smanje kontakte koliko god je moguće i ne dolaze na redovne kontrole, ako nemaju tegoba, rečeno je danas na veb konferenciji u organizaciji Foruma pacijenta Srbije.

“Za sada nije uočeno da je trudnica bilo šta ugroženija od populacije kojoj pripada po uzrastu...za razliku od nekih drugih virusa gde smo imali uvud da su trudnice ugrožniji deo populacije”, rekao je Igor Pilić iz Klinike za ginekologiju Kliničkog centra Srbije. 

Kako je dodao, za trudnice je epidemiološki bezbednija situacija sada nego, na primer, 2009. godine tokom epidemije svinjskog gripa. 

On je naveo da su na Klinici za ginekologiju Kliničkog centra Srbije do sada imali tri sumnjiva slučaja na korona virus, ali da se srećom radilo samo o sumnji. Trudnicama je savetovao da budu u izolaciji, odnosno smanje kontakte koliko god je moguće i poručio da, ukoliko su između 20 i 30 i neke nedelje trudnoće nije neophodno da dođu na zakazanu kontrolu. 

“Redovne kontrole treba svesti na minimum. Ako imaju tegobe, naravno da treba da dođu, ali sve ide svojim tokom, ne mora”, rekao je on. 

Ivana Božović iz dnevne bolnice Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije je rekla da su u toj zdravstvenoj ustanovi, i pre nego što su stigle zvanične preporuke evropskog i američkog udruženja medikalnih onkologa kako se u ovoj situaciji treba ponašati i bezbedno sprovoditi sistemsku terpaiju kod malignih bolesti, te mere već preduzeli. 

“Broj pacijenata nam je ostao isti, ali se procedura dolaženja i javljanja lekaru značajno promenila jer da bismo nastavili da dajemo, pre svega hemioterapiju, ali i ostalu terapiju, neophodno je pacijentu obezbediti siguran klinički put”, rekla je ona. 

Navela je da su pacijenti koji primaju hemioterapiju u većem riziku od infekcija, kako bakterijskih tako i virusnih i dodala da telefonom kontaktiraju sve svoje pacijente dan pre nego što treba da dođu. 

“U saradnji sa epidemiologom smo napravili jednu anamnezu bitnih pitanja u vezi sa respiratornim tegobama ili skorašnjim kontaktima. Ukoliko je sve u redu, ako pacijent nema temperaturu i dobro se oseća, onda dolazi u Institut u zakazano vreme”, pojasnila je Božović. 

Dodala je da na Institutu postoji nekoliko punktova na kojima, klinički lekari i epidemiolozi takođe pregledaju pacijenta i mere mu temperaturu. Navela je da telefonom kontaktiraju i pacijente koji godinama dolaze na redovne kontrole. 

“Mi ih takođe zovemo, ali nije neohpodno da dolaze na redovnu kontrolu”, rekla je Božović i apelovala na lekare domova zdravlja da bez preke potrebe ne upućuju pacijente i ne zakazuju kontrole koje nisu neophodne u ovom trenutku. 

#Trudnice

#koronavirus

'