AKTUELNO

Grupa Evropske narodne partije (EPP) u Evropskom parlamentu izražava solidarnost sa Zapadnim Balkanom u borbi sa korna virusom i poziva Evropsku komisiju da regionu raspodeli sredstava za ublažavanje efekta pandemije.

- Imamo zajedničku budućnost i zato smo posvećeni da učinimo sve da pomognemo našim partnerima u ovim delikatnim vremenima - navode u EPP.

U pisanom saopštenju najjača grupa u evropskom parlamentu Evropska narodna partija poručuje da u ovim teškim vremenima stoji uz partnere na Zapadnom Balkanu.

- Stabilnost Zapadnog Balkana koristi ne samo ovim zemljama već i Evropskoj uniji - navodi se u saopštenju.

U EPP kažu da podržavaju izjave komesara Olivera Varhelija o mobilizaciji podrške Zapadnom Balkanu putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć, fleksibilnosti pravila o državnoj pomoći, integraciji Zapadnog Balkana u Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti kao i uz saradnju sa finansijskim institucijama na pronalaženju načina za finansiranje različitih akcija.

- Pozivamo Evropsku komisiju da rasporedi sva sredstva neophodna za ublažavanje efekata COVID-19 ne samo na ljude, već i na preduzeća - kažu u Evropskoj narodnoj partiji.

Grupa EPP u Evropskom parlamentu spremna je da preuzme svoju odgovornost u vidu brzog usvajanje mera koje je do sada predložila Evropska komisija, a koje su usemrene na suočavanje i sanaciju društveno ekonomskih posledica pandemije.

- Očekujemo brze rezultate naše pomoći u regionu u ovim ključnim vremenima, jer su se države Evropske unije i Zapadni Balkan istorijski ispreplele - zaključuju u EPP

#Evropski Parlament

#koronavirus

'