AKTUELNO

Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja u Srbiji je zabeleženo 118 zaraženih koronavirusom. To je 15 novih slučajeva u odnosu na juče.

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti KCS doktor Goran Stevanović kaže da je i nekoliko pacijenata u Beogradu u završnoj fazi lečenja, ali da je od noćas još troje pacijenata na respiratorima.

Stevanović kaže da je trenutna situacija očekivana.

"Polako se popunjavaju kapaciteti. Po planu Ministarstva zdravlja, angažovali smo i sekundarne kapacitete u bolnici Dragiša Mišović. Imamo 22 pozitivna pacijenata koji su na kliničkom lečenju kod nas i imamo oko 30 ljudi koji su hospitalizovani i tokom popodneva se očekuju rezultati njihovih testiranja", objašnjava Stevanović.

Ističe da je situacija za sada pod kontrolom ali zahteva ozbiljnost od svih.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Imamo nekoliko pacijenata koji su u završnoj fazi lečenja. Za neke čekamo rezultate ponovljenih testiranja. Ako budu negativni, planiraćemo otpuste. Kod nas je od noćas još troje pacijenata na veštačkoj ventilaciji. Broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom se polako povećava. Za sada epidemiolozi uspevaju to da usporavaju, a na nama kliničarima je da im pružimo najbolju moguću negu", kaže Stevanović za javni servis.

Smatra da su sve vladine mere pokazale dobre rezultate jer još uvek nismo imali eksplozivno širenje epidemije i rast broja obolelih.

"Dalje pooštravanje mera i sve što će se primeniti ima za cilj da se kriva obolelih što je moguće više zaravni i da pokušamo epidemiju da razvučemo na što duži period i tako dobijemo što manje obolelih po danu. U tom slučaju ne bi došlo do preopterećenja zdravstvenog sistema", objašnjava Stevanović.

Ističe da je Ministarstvo zdravlja razradilo detaljne protokole i strategiju kako će se koji od bolničkih kapaciteta sukcesivno uključivati shodno potrebama i broju obolelih.

"Uključivaćemo ih onako kako situacija bude zahtevala i kako se broj obolelih bude povećavao. U ovom trenutku, pored Infektivne klinike, uključena je bolnica Dragiša Mišović, pripremljena je i Klinika za pulmoligiju Kliničkog centra Srbije. Ostali kapaciteti su na stendbaju i čekaju dalji razvoj situacije", kaže Goran Stevanović.

#Srbija

#koronavirus

'