AKTUELNO

Kineska provincija Hubei koja slovi za lokaciju sa koje je potekao korona virus, koji se kasnije proširio i danas kosi ljude širom planete, po prvi put od izbijanja epidemije nije prijavila nove slučajeve zaraženih među lokalnim stanovništvom.

To je presedan koji pokazuje snagu napora koje je Kina uložila u suzbijanje korona virusa, naročito kada se uzme u obzir da je upravo tu i dalje jedno od najvećih žarišta na svetu.

Ipak, iako vest koje stiže iz Hubeija daju nov polet narodu, kineski medicinski zvaničnici upozoravaju da je istovremeno zabeležen porast broja zaraženih osoba koje su stigle iz inostranstva.

Pa kako nedostatak "domaćih" infekcija predstavlja glavnu prekretnicu u nastojanjima Kine u suzbijanju korona virusa, tako porast slučajeva zaraze pristigao iz drugih zemalja preti da se nadoknadi postignut napredak.

Naime, kod 34 osobe koje su stigle iz inostranstva u Kinu detektovan je virus, a to je ujedno i najveći dnevni porast u dve nedelje. Za sada je ukupno 189 zaraženih osoba stiglo na kinesku teritoriju, prema podacima Nacionalne zdravstvene komisije te zemlje.

Uprkos tome, ne sme da se zanemari da su brojke pokazale da je situacija oko koronavirusa pod kontrolom u Vuhanu, centralnom gradu u kome se prvi put pojavio u decembru, kao i celoj provinciji Hubei.

Komisija je navela da je do danas bilo još osam smrtnih slučajeva - svi u Hubejju, što je povećalo ukupan broj na 3.245 ljudi.

U Kini je do sada bilo skoro 81.000 zaraženih, ali samo 7.263 se i dalje bore sa korona virusom.

Prema nekim prognozama, veruje se da će u Vuhanu prestati da se pojavljuju novi slučajevi do kraja marta, a zatvaranje centralnog kineskog grada možda će biti ukinuto ukoliko u toku 14 dana ne bude novih, objavio je državni časopis "Čajna dejli", a prenosi "Gardijan".

Ipak, stroge mere kontrole i prevencije su i dalje neophodne da bi se sprečio eventualni ponovni rast, napomenuli su kineski epidemiolozi.

- Ukoliko 14 dana ne bude novih slučajeva korona virusa u Vuhanu, mislimo da će biti vreme da se postepene diže vanredno stanje u tom gradu. Očekujemo da će se to dogoditi otprilike do kraja marta. Nakon što grad bude vraćen u normalu, moraćemo još da sprovodimo rutinske mere da bismo sprelčili i kontrolisali virus, ali i predupredili moguće ponovno širenje - rekao je Li Lanjuan, direktor glavne kineske Laboratorije za dijagnozu i tretman zaraznih bolesti.

Podsećanja radi, najnoviji podaci trenutno ukazuju na to da je u svetu sada više od 219.000 zaraženih. Od korona virusa do sada je preminulo skoro 9.000 ljudi, a izlečeno je više od 85.000 osoba.

#Kina

#koronavirus

'