AKTUELNO

Indeksi na njujorškoj berzi Vol strit danas su zabeležili najlošiji dan u više od tri decenije, a predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da američka ekonomija možda ide u pravcu recesije zbog korona virusa.

Dau Džons je završio u minusu 12,9 odsto, što je najveći gubitak tog indeksa od takozvanog Crnog ponedeljka 1987.

Taj indeks je danas uspeo da prevazidje i katastrofalan rezultat od četvrtka, kada je potonuo 10 odsto.

Standard end Pur 500 završio je dan sa 12 odsto u minusu, što znači da je pao gotovo 30 odsto od postavljanja gornjeg rekorda, pre manje od mesec dana, i da je na najnižem nivou od kraja 2018.

Indeks Nasdak je potonuo za 12,3 odsto.

Pad indeksa je ubrzan u poslednjih pola sata današnjeg trgovanja, posle Trampove izjave da se ekonomija možda kreće ka recesiji i poziva Amerikancima da izbegavaju okupljanja više od 10 osoba, u sklopu borbe protiv pandemije korona virusa.

Njujorški indeksi su danas potonuli iako su Federalne rezerve pre početka trgovanja objavile novi paket hitnih poteza.

Gubici na Vol stritu prethodnih nekoliko nedelja najoštriji su od Svetske ekonomske krize 2008. godine.

Tramp i drugi profesionalni investitori navode da bi berza mogla znatno da se oporavi čim zdravstveni stručnjaci stave korona virus pod kontrolu.

Problem je što niko ne zna kada bi to moglo da se dogodi.

U Evropi je nemački DAX danas potonuo 5,3 odsto, francuski CAC 40 završio je u minusu 5,8 odsto, dok je britanski FTSE 100 pao 4,0 odsto. Italijanski indeks FTSE MIB završio je u crvenom 6,1 odsto.

Na istoku je japanski Nikei 225 pao 2,5 odsto, južnokorejski Kospi 3,2 odsto, a hongkonški Hang Seng 4,0 odsto. Australijski S&P/ASX 200 završio je u minusu 9,7 odsto.

Od korona virusa, čije širenje dovodi do velikih gubitaka u ekonomijama širom sveta, zaraženo je više od 181.000 ljudi, od kojih je umrlo više od 7.100 osoba.

#berze

#koronavirus

'