AKTUELNO

Broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj povećan je na 49, tri više u odnosu na stanje koje je saopšteno jutros, a među novoobolelim su dva lekara iz Kliničko-bolničkog centra Dubrava.

Premijer Andrej Plenković je novinarima, nakon sednice Križnog štaba, rekao da je sa ministrom policije Davorom Božinovićem I kolegama iz susednih zemalja razgovarao o normalizaciji saobracaćaja na granicama, uz sve bezbednosne mere.

Razgovarao je, kazao je, i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen o evropskom odgovoru na korona virus izvestio ju je o meri vlade da se najviše cene za određenu grupu proizvoda ograniče na cene od 30. januara.

Foto: Tanjug/HINA/DARIO GRZELJ

- Ministar zdravstva, epidemiolozi, zdravstveni radnici sugerišu na koji način se treba pripremiti za dalje faze. Izbor stručnjaka je da respiratorni centar bude KB Dubrava - kazao je premijer.

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je da su zaražena dva doktora upravo iz tog Kliničko-bolničkog centra, što će, kako je rekao, ubrzati pripreme da ta medicinska ustanova postane respiratorni centar.

Rekao je da će svi bolesnici iz KB Dubrave prebaciti u druge bolnice, preneli su hrvatski mediji.

Foto: Tanjug AP/Hyoung Chang

Beroš je najavio podizanje mera na viši nivo protiv širenja korona virusa kada, kako je rekao, dođe u slobodu cirkulaciju, a Hrvatska je, kaže, sada na pragu toga.

Upitan da li se razmišlja o proglašenju karantina u celoj državi, Beroš je rekao da se to razmatra, ali da, kako kaže, "neće trčati pred rudu".

- Kada procene epidemiolozi i struka da je potreba za takvim merama, aktiviraćemo ih odmah - kazao je Beroš.

#Hrvatska

#koronavirus

'