AKTUELNO

Danas je veliko veselje u taboru reprezentacije Srbije. Ne samo zbog poslednje pobede nad Novim Zelandom u sklopu priprema za Mundobasket, već zbog toga što selektor Orlova Aleksandar Saša Đorđević puni 52. godine.

Proslavljeni as jugoslovenske, srpske, evropske i svetske košarke ostao je upamćen po mnogim spektakularnim potezima i granicama, koje je postavio na parketima širom Starog kontinenta.

Od čuvene "trojke" u dresu Partizana 1992. godine, kada je crno-belima doneo prvu i jedinu titulu Evrolige (tadašnjeg Kupa Evropskih šampiona) protiv Huventuda iz Badalone, preko epskog koša Hrvatima sa istog mesta pet leta kasnije, u grupi Evropskog prvenstva, kada je Srbija i osvojila šampionat u Španiji, pa sve do 1997. kada je sa 41 poenom protiv Litvanije i maestralnim partijama na EP proglašen za najkorisnijeg igrača na ovom takmičenju.

Ono što fanovi srpske košarke, pa i karijere selektora Orlova malo znaju, jeste da je tokom igranja u Partizanu Sale Đorđević imao veliki sukob na parketu sa legendarnim i upokojenim asom Draženom Petrovićem i njegovim bratom, sada selektorom Brazila, Aleksandrom Acom Petrovićem.

Naime, tadašnja situacija iz Zagreba, sa meča Cibona - Partizan, mirisala je da izraste u fizički obračun. Budući da je bilo grube igre na terenu, selektor Orlova je posebno apostrofirao Dražena i njegovog brata Acu.

- Nisu oni mene tukli, ja sam probao da tučem njih, ne znam da li sam uspevao ili ne. Izgubili smo taj meč posle dva produžetka, Dražen je ispao u jednom od tih produžetaka, zbog pet ličnih grešaka. Posle utakmice mi se uneo u lice i rekao: „A ti, mali, zapamtićeš kad ćeš igrati u reprezentaciji! Nikad više!“, okrenuo se i otišao, a ja sam krenuo za njim, psovao ga, vređao, držali me svi - evocirao je svojevremeno Sale Nacionale.

Srpski selektor od tog duela sa Draženom nikada nije dobio poziv da brani boje reprezentacije Jugoslavije.

- I otad, te godine, stvarno nisam bio u reprezentaciji. Da li je to zbog toga ili nečeg drugog, ne znam, ali meni se to desilo, tako da nije bila prijatna situacija, iako smo imali odličan odnos. Da li zbog drčnosti nas klinaca, koji smo se usudili da napadnemo moćnu Cibonu u to vreme, njega na toj poziciji, njegovog brata, koji je isto bio u reprezentaciji, nemam pojma, ali to je istina - otkrio je Aleksandar Saša Đorđević, jedinstvena ličnost u srpskoj košarci.

U svakom slučaju, vođa Orlova će ostati upamćen kao prvi u istoriji evropske košarke koji je i kao igrač i kao trener sa srpskom selekcijom osvojio medalju na sva tri najvažnija takmičenja: Mundobasketu, Evropskom prvenstvu i Olimpijskim igrama.

Zato se Srbija ponosi što na selektorskoj klupi ima takvu košarkašku veličinu. Srećno i dugovečno Sale.

Foto: Beta/Branislav Božić

#Aleksandar Đorđević

#Rođendan

'