AKTUELNO

Igra srpskih Orlova na turniru u Grčkoj posebno je ostavila utisak na Amerikance. Srbija je na tom turniru, koji je priprema za Svetsko prvenstvo, ostvarila sve tri pobede, pošto je bila bolja od Tuske, Italije i Grčke.

Selektor srpskih košarkaša Aleksandar Đorđević rekao je da je njegova ekipa večeras protiv Grčke pokazala kvalitet i taktičko znanje.

- Pokazali smo kvalitet i individualno i taktičko znanje. Igrači su uradili bolji posao u drugom poluvremenu. U prvoj četvrtini smo još tražili svoju igru. U drugom delu smo našli rešenja, dobili smo dubinsku igru, što je veoma važno protiv ovako agresivne ekipe koja igra na granici faula, naročito na domaćem terenu - rekao je Đorđević posle utakmice u Atini.

Srbija je pobedila Grčku posle produžetka sa 85:80 i tako zabeležila sva tri trijumfa na Akropolis kupu.

U Grčkoj zbog povrede nije bio Vladimir Lučić, čiji nastup na Mundobasketu nije ugrožen, kao ni kapiten Miloš Teodosić, koji od nedelje sprovodi intenzivne terapije povređenog stopala. Dragan Milosavljević neće putovati u Kinu.

- Radi se o povredi ligamenata kolena, koja zahteva terapije i operativno lečenje, tako da nažalost, neće moći da nastupa na Svetskom šampionatu - rekao je doktor Radovanović.

Očekivalo se da će meč sa Grčkom doneti spektakularni duel Jokić - Adetokumbo, ali do toga nije došlo jer se igrač Denvera u dogovoru sa selektorom vratio u Beograd zbog privatnih obaveza.

I upravo zbog izostanka Jokića pobeda Srbije je privukla veliku pažnju američkih novinara.

Mark Spirs sa ESPN-a je o tome obavestio pola miliona svojih pratilaca na Tviteru sledećim rečima:

- Srbija je upravo dobla Janisa i Grčku u revijalnom meču, posle produžetka i to bez Jokića.

Džonatan Đivoni sa popularnog "Draft ekspresa" je svoje viđenje meča u Atini izneo na sledeći način:

- Dobra pripremna pobeda za Srbiju pred 18.000 neprijateljskih grčkih navijača, i to bez Nikole Jokića. Srbi će biti super težak rival za svakoga (uključujući Amerikance) zbog načina na koji igraju odbranu, zbog načina na kojih se kod njih lopta kreće i kako šutiraju. Grci i dalje pokušavaju da pronađu najbolji način da koriste FIBA Janisa - napisao je Đivoni.

Dag Smit, koji više od dve decenije prati aktuelne NBA šampione, Toronto Reptorse, upozorio je američku javnost:

- Srbija je dobila sa pet razlike u ludom prijateljskom meču. Neki momci (Jokić) su odmarali, ali, ipak, lud prijateljski meč. Nemojte da vam promakne Srbija kada Svetsko prvenstvo počne - poručio je Smit.

Harison Vind, koji prati Jokićeve Denver Nagetse za popularni portal "BSNDenver" u američkoj saveznoj državi Kolorado, naglasio je da bi "orlovi" mogli da budu kobni i za Amerikance na Mundobasketu:

- Srbija stvarno preti da pobedi SAD na Svetskom prvenstvu. Ima vrhunski talenat i timski duh koji je izgrađivan dugogodišnjim igranjem zajedno - poručio je Vind.

Srpski košarkaši se posle Akropolis kupa vraćaju za Beograd odakle će otići na Mundobasket u Kini.

#Amerika

#Srbija

'