AKTUELNO

Košarkaška reprezentacija Srbije igrala je sa Italijom drugi meč na Akropolis kupu, koji se igra u sklopu priprema za Svetski kup, koji će od 31. avgusta do 15. septembra biti održan u Kini.

Posle trijumfa nad Turskom (87:72), košarkaškoj reprezentaciji Srbije na "Akropolis kupu" u Atini se igrao meč protiv Italije. Naši Orlovi odneli su pobedu rezultatom 96:64.

Ovo je verovatno bila i najvažnija provera za "orlove" u dosadašnjem toku priprema za Svetsko prvenstvo u Kini jer će im upravo Italija biti jedan od rivala u grupnoj fazi.

Selektor Aleksandar Đorđević nije mogao da računa na Miloša Teodosića, Vladimira Lučića i Dragana Milosavljevića, koji su povređeni.

PRVA ČETVRTINA

Utakmica je otvorena poenima Nikole Milutinova, koji je bio polovičnog uspeha na liniji penala, te je Srbija došla do minimalne prednosti. Uzvratili su Italijani pogotkom sa distance, dok su naši košarkaši bili neprecizni sa linije 6,75.

Dosta promašenih šuteva i sa jedne i sa druge strane, pokušavali su "Orlovi", pre svega, preko Milutinova pod košem da dođu do poena, ali im to nije polazilo za rukom. Prve poene upisao je i Bogdanović, koji je doneo novu prenost Srbiji - 5:3. Prvi put na parketu se nalaze i Nikola Jokić i Marko Gudurić, ali su Italijani preko Belinelija stigli do preokreta.

Posle tajm-auta, Italijani su došli do 13:9, ali uz sjajnu saradnju Jokića i Marjanovića Srbija smanjuje zaostatak. Razigrao se Jokić, koji je dodao loptu do Micića, a on pogodio prvu trojku za našu reprezentaciju. Imao je priliku Gudurić da donese preokret, ali nije bio precizan sa distance, pa Italijani odlaze na odmor sa minimalnom prednošću - 15:14.

DRUGA ČETVRTINA

Po povratku na teren, italijanski košarkaši povećali su svoju prednost, ali je Jokić ponovo sjajno asistirao, ovg puta Guduriću, koji je bio precizan sa linije 6,75. Rezultatska klackalica tokom celog meča. Ponovo se u glavnoj ulozi našao Jokić, koji je pogodio uz faul, a potom i realizovao slobodno bacanje, te je Srbija došla do nove prednosti 22:20. Već u sledećem napadu, Simonović je ostao sam, namestio se i pogodio za tri poena i vođsto od 25:20. Selektor "Azura" zatražio je tajm-aut.

Seriju "Orlova" prekinuo je Belineli, koji je iz teške pozicije pogodio za dva. Italijani zaustavljaju Jokia faulom, te se on ponovo našao na liniji penala i bio precizan za prenost od 33:24.

Dosta promašaja iz igre imaju košarkaši oba tima, ali su svoje prilike sa linije penala koristili. Najviše ih ima Nikola Jokić, a upravo posle njegovih poena Srbija stiže do 37:30. Druga deonica donela je "Orlovima" mnogo bolju igru u odbrani, ali su konačno počeli da pogađaju i sa distance. Gudurić i Bogdanović pogađaju sa linije 6,75 te Srbija dolazi do prednosti od 45:32, kojom je i završen drugi kvartal.

TREĆA ČETVRTINA

I treća deonica otvorena je promašajem iz igre. Srpski košarkaši nisu nalazili rešenje u napadu, ali je seriju promašaja uspeo da prekine Marjanović, koji je poentirao posle ofanzivnog skoka. Uzvratili su i Italijani, ali je SImonović u svom prepoznatljivom stilu pogodio sa distance, te je Srbija održavala konstantnu prednost.

U istom ritmu nastavio je Bogdanović, koji je vezao dve trojke i došao do 13 poena. Sa druge strane, razigrao se Vitali, koji je svojim poenima održavao Italijane u igri. Tek što je Srbija otišla na maksimalnih +20, Đentile pogađa pod košem.

ČETVRTA ČETVRTINA

Izabranici Aleksandra Đorđevića u potpunosti kontrolišu utakmicu. Odbranu Italije razbija Bjelica, koji pogađa sa distance. Uz sjajnu odbranu Gudurića, Srbija dobija novi napad, a ponovo je Bjelica bio precizan sa siste pozicije.

Raspucao s Bjelica, pa i u narednom napadu preuzima glavnu ulogu. Nova trojka i sigurno vođstvo Srbije - 78:53.

Pokušavaju Italijani da se vrate u igru, ali ne koriste ni prilike sa linije penala. Njihove promašaje kažnjava Guduić, koji pogađa sa distance sa velikih 86:60. Pitanje pobednika odavno je rešeno, ali srpski košarkaši ne posustaju. Poenima Marjanovića Srbija stiže do +30.

#Košarka

'