AKTUELNO

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenjuje da su izbori u Srbiji 21. juna bili demokratski, ali je naglasio da postoje pitanja koja se moraju nadalje rešavati.

Bilčik je u razgovoru za Tanjug izrazio žaljenje zbog bojkota dela opozicije, a vladajućoj stranci je poručio da sa dobijenim "velikim madatom dolazi i velika odgovornos".

-Reforme će sada biti ključna reč, a to će biti i test za novi Parlment, da li je u stanju da isporuči napredak kada je reč o EU pristupnim pregovorima Srbije uključujući i poboljšanje uslova za političko takmičenje, demokratiju, vladavinu prava i pravosudni sistem - kaže Bilčik.

Foto: Printscreen YouTube/ Beta Briefing

Bilčik je čestitao Srbiji i njenim građanima na održavanju prvih izbora u jednoj evropskoj zemlji nakon pandemije COVID19, uz napomenu da je posmatračka misija OEBS konstatovala "dobru organizaciju i zadovoljavajuću bezbednost glasača".

Na izlaznost koja je "najmanja u modernoj istoriji", prema rečima Bilčika, uticalo je više faktora, od padnemije do bojkota dela opozicije.

On ponavlja da veoma žali zbog odluke dela opozicije da bojkotuje izbore.

-Da je opozcija učestvovala na ovom izborima, Narodna skupština bi izgledala drugačije, a članovi opozicije bi mogli da doprinesu promeni Srbije, njenih institucija, kvaliteta demokratije i napretku ka EU članstvu. Bojkot nije način da se menjaju institucije i zemlja. Političke promene zahtevaju vreme, energiju i napore i do toga se ne može doži preko noći - kaže Bilčik.

Foto: Tanjug

Rezultati izbora su, kaže, doneli doneli "jasnu sliku" novog sprskog parlamenta, gde su ušle tri stranke plus predstavnici manjina.

-Čestitam svima koji su učestvovali, dali glas i, naravno, pobednicima. Sa tako velikim mandatom dolazi i velika odgovornost koja se odnosi na reforme potrebne za napredak ka članstvu u EU - kaže Bilčik.

Na komentare poslanika evropskih socijaldemokrata u EP, koji su tokom predizborne kampanje kritikovali stanje demokratije u Srbiji, a zatim i optužili Evropsku narodnu partiju (EPP) da je "odgovorna za takvu situaciju zbog podrške predsedniku Vučiću", Bilčki kao izvestilac za Srbiju i član EPP grupe kaže da ne želi da se bavi partijskim politikama unutar Evropskog parlamenta kada je reč o o evropskoj budućnosti Srbije.

-Srbija je demokratija i ima oblasti gde bi trebalo da se popravi. To je jasna poruka i OEBS. Srbija je održala demokratske izbore, ali nadmetanje na tim izborima je bilo limitirano i to pitanje se mora rešavati - kaže Bilčik.

On dodaje da se može biti kritičan kada je reč o predsedniku ili vladajućoj stranci u Srbiji, ali i naglašava da je "prirodno da su oni koji su na vlasti podložni kritici".

-Vlada sada ima veliku odgovornost da predstavlja celu Srbiju i sve njene građane i da ispuni stratešku želju naroda da postanu članica EU. Sa druge strane, opozcija je izgubila politiučki prostor u parlamentu i zvaničnim institucijama i dozvolila još jaču ulogu vladajućih stranaka - ocenjuje Bilčik.

Izvestilac za Srbiju u Evropskom parlementu kritički se osvrnuo na zahteve predstavnike grupe Evropskih socijaldemokrata, koji su u svom saopštenju nakon izbora 21. juna tražili da se do poboljšanja demokratskih uslova u Srbiji blokira otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom.

On ukazuje da se trenutno u regionu Zapadnog Balkna vodi "mnogo veća geopolitička igra" i da fragilnost regiona zavisi i od jačine evropske posvećenosti proširenju.

-Nijedna zemlja neće dozvoliti zatvaranje pregovora ukoliko reforme nisu sprovdene, ali moramo otvoriti poglavlja i raditi na pregovorima, jer jedino tako možemo imati uticaj na promene uključujući i kvalitet demokratije - kaže Bilčik.

On navodi da Evropski parlament ostaje posvećen Međupartijskom dijalogu u Srbiji, čiju drugu fazu najvljuje nakon formiranja nove Narodne skupštine i pošto fizičke sastanke dozvole epidemiološki uslovi.

-Evropska budućnost Srbije je zajednički interes Evropskog parlamenta, srpskog naroda, vlasti i opozicije bilo da je ušla u Parlament ili ostala van njega. Postoji istorijska šansa da proširenje postane realnost u narednih nekoliko godina, ali to će zahtevati fundamentalne promene u Srbiji, a mi smo spremni da se angažujemo po tom pitanju - zaključuje Bilčik.

#Vladimir Bilčik