AKTUELNO

Visoki predstavnik EU Žozep Borel i komesar za susedske odnose i proširenje Oliver Varheji poručili su danas da se Evropska unija raduje saradnji sa novom vladom Srbije, kako bi se brzo nastavile hitne reforme neophodne za pristupanje Srbije EU.

U zajedničkom saopštenju, Borel i Varheji su istakli da se to posebno odnosi na vladavinu prava koje je u središtu procesa pridruživanja i trebalo bi da bude na vrhu političkih prioriteta vlade i društveno-ekonomskih reformi, presudnih za oporavak nakon pandemije virusa kovid-19. Oni su dodali i da računaju i na stalni puni angažman Srbije u dijalogu pod okriljem EU, kao i na regionalnu saradnju u širem smislu.

-Kao glavni donator i investitor Srbije, i njen najvažniji trgovinski i ekonomski partner, Evropska unija je u potpunosti posvećena da nastavi da podržava proces pridruživanja Srbije EU i ekonomski oporavak posle krize nastale zbog korona virusa, i kroz ekonomski i investicioni plan za zapadni Balkan tokom jeseni - piše u pismu dvojice zvaničnika EU.

Kako su rekli, oni ohrabruju novi parlament da nastavi da učestvuje u unutarstranačkom dijalogu koji vodi Evropski parlament, s ciljem postizanja širokog unutarstranačkog konsenzusa o reformama vezanim za EU, što je, kako kažu, od vitalnog značaja za napredak zemlje na njenom putu ka EU.

-Takođe ohrabrujemo srpsko rukovodstvo da se uključi u istinski dijalog širom političkog spektra kako bi dovršio važne reforme vladavine prava, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije - navodi se u pismu.

Govoreći o predizbornoj kampanji, Borel i Varheji su ocenili na osnovu izveštaja posmatrača OEBS-a i ODIHIR-a, da, dok su učesnici parlamentarnih izbora sprovodili kampanju i poštovali temeljne slobode, izbor birača bio je ograničen na veliku prednost vladajuće stranke i promovisanje vladinih politika preko većine vodećih medija.

-EU očekuje završni izveštaj OEBS/ODIHR i preporuke za buduće izbore, a koji će biti objavljeni u narednim mesecima. Očekujemo da će se svi politički akteri i relevantne institucije uključiti u transparentan, odlučan i sveobuhvatan dijalog o primeni ovih preporuka u cilju rešavanja dugogodišnjih izbornih nedostataka uoči sledećih izbora - piše u saopštenju Borela i Varhejia.

#Izbori

#Varheji

#čestitke

#Žozep Borel