AKTUELNO

Stranke koje su dobile poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića da sutra učestvuju na sastanku, na kojem će biti reči o nastavku izborne kampanje i eventualnom odlaganju izbora zbog korona virusa, odazvaće se pozivu, jer, kako kažu za Tanjug, nije trenutak za političke razlike, a većina smatra i da izbore treba odložiti.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević rekao je za Tanjug da će se socijalisti pozivu odazvati i da će, kao i do sada, kako je rekao, o važnim i najznačajnijim pitanjima razgovarati lideri političkih partija Aleksandar Vučić i Ivica Dačić.

"Ubeđen sam da će na odgovoran način sagledati situaciju i doneti odluku u najboljem interesu građana Srbije. U svakom slučaju, odlaganje izbora treba sagledati iz ugla državnih institucija i zdravstvenih radnika i na umu treba imati javni interes građana i njihovu zdravstvenu bezbednost", rekao je Mliićević.

Predsednik Demokratske stranke Srbije i član Predsedništva Pokreta "Metla 2020" Miloš Jovanović ističe da će se pozivu odazvati, jer, kako kaže, situacija je prilično ozbiljna i prevazilazi bilo kakvo politikanstvo i političke podele, kao i političku borbu.
"Što se tiče samih izbora, meni se čini, a voleo bih da grešim u tome, da prosto neće biti uslova za njihovo normalno održavanje", rekao je Jovanović za Tanjug.

Juče je bio prvi krug lokalnih izbora u Francuskoj, a izlaznost nikada nije bila manja i verovatno će drugi krug biti odložen zbog korona virusa, rekao je Jovanović koji je uveren da i u Srbiji neće biti druge opcije nego da se odlože izbori zakazani za 26. april.

Jovanović je kazao da je DS S podržao uvođenje vanrednog stanja u Srbiji, jer, kako dodaje, treba se ponašati po onoj narodnoj "Bolje sprečiti, nego lečiti", ukazujući da je situacija u Zapadnoj Evropi prliično ozbiljna i da je vreme za odgovornost, a ne za politizaciju.

Predsednik SPAS-a Aleksandar Šapić rekao je za Tanjug da će se odazvati pozivu, kao i da izbore treba odložiti, ali je to, kako kaže, tehnička stvar i tu političari ne treba da se vode političkim, već bezbednosno-zdravstvenim motivima.

"Važnija stvar od odlaganja izbora je da svi relevatni faktori u društvu koji imaju veći ili manji uticaj i sve političke stranke budu u službi što kvalitetnijeg informisanja, da se situacija ne koristi u političke svrhe. Treba da pokažemo kako smo, kao država i narod, kada se pojavi opasnost koja nas ugrožava, u stanju i spremni da sklonimo sve unutrašnje političke nesuglasice. Ja sam za to apsolutno spreman. Dolazim na sastanak i spreman sam za svaku vrstu dogovora", rekao je Šapić.

On je podsetio da je odmah po predaji liste RIK-u rekao da, što se njih tiče, prekidaju sa izbornim radnjama zbog širenja korona virusa.

"Mislim da bi bilo ispravno da aktuelna vlast, predsednik, vlada, ko god, sazove sve relevantne političke činioce da vidimo šta nam je činiti, ne samo zbog izbora. Pomeranje izbora treba da bude apsolutno tehnička stvar, a ne cilj sam po sebi", rekao je Šapić.

Prvi na listi Ujedinjena demokratska Srbija Marko Đurišić rekao je nedavno da će se oni odazvati svakom pozivu na razgovor, navodeći da je potrebno da se svi ponašaju krajnje odgovorno jer nije trenutak za političaranje.

"Kakva god bude bila preporuka stručnjaka kako da se postupa, mi ćemo se sa tim saglasiti", rekao Đurišić.

On je rekao da u aktuelnoj situaciji bilo kakva priča o politici građane ne zanima, te da ukoliko nije moguće voditi kampanju, što sada svakako nije moguće, onda izbore treba odložiti.

Predsednik Stranke slobode i pomirenja Muamer Zukorlić dolazi na sastanak kod Vučića sa istim stavom - da izbore treba odložiti, a istog je mišljenja i predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović.

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao je da će neko iz stranke sigurno ići na sastanak, a za razliku od drugih Tanjugovih sagovornika, Šešelj smatra da je prerano da se odlažu izbori.

"Nije nas uhvatila pandemija, treba da budemo spremni i na to, ali ne treba još donositi odluku", rekao je Šešelj i dodao da bi trebalo nastaviti one izborne radnje koje se, kaže, mogu nastaviti kao što je prikupljanje potpisa za lokalne izbore.

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića održaće se sutra u 17 časova u Palati Srbija.

#Aleksandar Vučić

#Izbori

#Odlaganje

#Političke stranke

'