AKTUELNO

Članica predsedništva SNS Sandra Božić izjavila je danas da Srbija nije država parija u kojoj se stranci pitaju za dozvolu šta i kako treba da se radi, što je, kako je navela, predsednik Aleksandar Vučić ''svojim stavom i politikom odavno pokazao''.

Reagujući na izjavu lidera Socijal-demokratske partije Austrije Andreasa Šidera, koji je bio posmatrač na izborima u Liberiji i koji je u debati pred izbore za Evropski parlament rekao da su u toj zemlji, navodno, ''održani daleko pošteniji i bolji izbori nego u Srbiji'', Božić je poručila da Šideru nije stalo do izborne volje građana, ''kako Srbije, tako ni bilo koje druge zemlje''.

''Ukoliko gospodin Šider demokratiju vidi kao takmičenje u tome ko će više glasova da pokrade ili ko će voditi prljaviju kampanju prilikom unutarstranačkih izbora, njegova partija je bastion demokratije. Međutim, osovina Šider-Šenah-Grošelj i njima slični gotovo uvek koriste priliku da nekome, a ponajviše Srbiji, drže lekcije iz demokratije, zaboravljajući da je upravo Šiderova stranka oličje diktatorskih manira u kojima se s političkim neistomišljenicima obračunava kampanjom laži i dezinformacija'', saopštila je Božić.

Foto: Printscreen YouTube/Kosovo-Online

Ona je ocenila da bi bilo ''previše licemerno'' da neko čije se ime ''provlači kroz jednu od najvećih korupcionaških afera u Austriji'', govori o demokratskim vrednostima.

''Ovom izjavom Šider je sebi priuštio taj luksuz dajući pritom sebi za pravo iznošenje rasističkih izjava koje su usmerene na države koje očigledno ne smatra dovoljno “prosvećenim” da bi se po standardima njegove partije nazvale demokratskim. Isto tako, kao evroposlanik sebi je dao za pravo da otvoreno agituje za jednu političku opciju na izborima na kojima bi trebalo da bude objektivan i nepristrasan posmatrač, što dovoljno govori o njegovom već narušenom integritetu'', navodi Božić.

Ocenila je da je ''jasno'' da se radi o jednoj u nizu ''srbomrzačkih izjava'', koje bi trebalo da izazovu lavinu reakcija koje bi opoziciji u Srbiji dale vetar u leđa za ''antidržavno delovanje''.