AKTUELNO

Direktor Centra za odgovorne medije Marko Matić izjavio je danas, da beogradski izbori moraju da budu raspisani sutra jer je to zakonski okvir, kao i da ukoliko predsednica Skupštine Ana Brnabić ne bude sutra raspisala beogradske izbore za 2. jun koji je krajnji datum, ušli bi u nezakonito stanje.

On je to rekao za Tanjug, a povodom zahteva opozicije da beogradski izbori i izbori na lokalu koji nisu održani u decembru budu održani istog dana, što vladajuća koalicija nije prihvatila, kao i da građani Beogrda ne treba da čekaju da opozicija proceni da ima šansi na izborima.

- Veovatno će se nastaviti razgovori da li je moguće da se izglasa leks specijalis da se prebace za jesen, ali ono što je ključni problem u celoj toj priči, postoji zakonska gimnastika da se to izvede, ali da li je to legitimno, da li je to demokratija. Da li građani Beograda treba da čekaju još nekoliko meseci dok opozicija proceni da ima nekih šansi na tim izborima, da stoje svi projekti u Beogradu, da se komunalno Beograd održava na najnižem nivou - naveo je on.

Matić kaže da su građanima Beograda potrebna rešenja i gradska vlast i da nemaju vremena da čekaju dok se opozicija "smiluje" i proceni po svojim anketama da je vreme za izbore, zbog čega smara da taj zahtev opozicije nije demokratski.

Kako je naveo, postoji zakonsko rešenje da se izglasa leks specijalis ali se postavlja pitanje legitimnosti tog zahteva, istakavši da je dobro što je vlast to odbila i da neće popustiti jer ucenjivački nastup opozicije nije demorkatski dijalog.

Odgovarajući na pitanje da li će opozicija bojkotovati beogradske izbore ako ne bude dogovora vlasti i opozicije, Matić je rekao da opozicija otvoreno preti bojkotom beogradskih izbora ukoliko se ne ispune njihovi jednostrani zahtevi koji su ultimativno saopšteni.

- To nije jezik dijaloga, nije jezik demokratske diskusije i mislim da nije dobra poruka vlasti ako popusti pod takvim pritiskom. Mislim da se tu neće zaustaviti zahtevi opozicije, ako se budu raspisali izbori za jesen veoma je izvesno da će opozicija tražiti nova odlaganja ako po anketama procene da ne stoje dobro - ocenio je on.

Matić smatra da krajnji cilj opozicije nije održavanje demokratskih izbora u Beogradu, već formiranje prelazne tehničke vlade što je, prema njegovim rečima, njihov dolazak na vlast bez izbora i volej građana.

- Ta vlada ne bi imala zadatak samo da pripremi izbore, što oni navode kao argument za njeno formiranje, već bi se tražilo da donosi ozbiljne političke odluke, da uvede sankcije Rusiji, da popušta po pitanju KiM, RS na štetu naših nacionalnih interesa, da vlada u punom kapacitetu, donosi strateške odluke bez volje građana - objasnio je on.

Matić je napominje da bi to bio opasan scenario za Srbiju, zbog čega smatra da nije dobro da se odlažu izbori u Beogradu jer je to korak ka tom scenariju koji bi izazvao destabilizaciju, zaustavio ekonomski rast i vukao Srbiju u konfliktne situacije, nego što bi rešavao postojeći nivo konflikata.