AKTUELNO

Pravni tim Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost detaljno se upoznao sa izveštajem Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u kojem se analiziraju uslovi izbora održanih 17. decembra 2023. godine i zaključio je da ovaj izveštaj nije ponudio relevantne dokaze o sistemskim izbornim neregularnostima, već da se pretežno bazira na političkim konotacijama i optužbama učesnika izbora koji su izgubili, što ovaj izveštaj čini paušalnim i treba ga u potpunosti odbaciti.

Mario Spasić, generalni sekretar Saveta, za medije je izjavio:

"Izveštaj Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u kojem se analiziraju uslovi izbora održanih 17. decembra 2023. godine predstavlja skup paušalnih i neutemeljenih podataka, informacija i zaključaka o navodnim izbornim neregularnostima koje u svojim javnim nastupima koriste predstavnici opozicione političke scene, odnosno učesnika na izborima koji nisu zadovoljni rezultatom i podrškom građana koju su dobili. Predmetni izveštaj, kao i izveštaji udruženja građana koji podupiru ovakav izveštaj, zbog činjenice da predstavlja političke želje onih koji su izgubili i na ovim izborima, ne mogu predstavljati relevantne nalaze kojim bi se trebalo baviti, jer je reč o političkim pamfletima", podvukao je Spasić i dodao:

"Izborni proces iz decembra 2023. godine, sa aspekta prigovora birača, organa za sprovođenje izbora, međunarodnih i domaćih posmatrača na terenu i članova Republičke izborne komisije, predstavlja izborni proces sa najmanje ovih prigovora i čini izborni proces zakonitim i relevantnim. Ujedno, ne smemo ignorisati ni zaključke Nadzornog odbora za izbornu kampanju Narodne skupštine Republike Srbije, koji je u skladu sa zakonom utvrđenim nadležnostima takođe zaključio da nije bilo posebnih anomalija u predizbornoj kampanji."

Generalni sekretar Spasić zaključio je da, na osnovu svih relevantnih, a ne političkih pokazatelja, izveštaj Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) treba u potpunosti odbaciti.