AKTUELNO

Parlamentarne izbore u Srbiji koji su zakazani za 17. decembar nadgledaće 30 dugoročnih posmatrača, koji će pratiti ceo izborni proces u zemlji, kao i 250 kratkoročnih koji će biti zaduženi da nagledaju aktivnosti na dan izbora, izjavio je danas šef misije Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) za posmatranje izbora Albert Jonson

On je na onlajn konferenciji naveo da je kancelarija posmatračke misije otvorena juče u Beogradu, a da su jutros imali sastanak sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, čime je zvanično otpočela posmatračka misija. Dodao je da će misija nakon vikenda imati sastanak sa Republičkom izbornom komisijom (RIK) koju će upoznati sa svojim aktivnostima.

Jonson je objasnio da je misija uradila analizu potreba i da je na osnovu rezultata odlučeno da tim misije čine osnovni tim, dugoročni i kratkoročni posmatrači.


"Naš osnovni tim ima 11 eksperata - medijski, politički i izborni analitičari. Imamo i tim za monitoring medija, tu će biti šest ljudi, oni će raditi monitoring medija šest dana nedeljno i njihova analiza i zaključci će biti uključeni u naš izveštaj na kraju", rekao je Jonson.

Kada je reč o dugoročnim posmatračima, koji će biti zaduženi da prate izborni porces širom zemlje, Jonson je naveo da će ih biti 30 i da će biti podeljeni u 15 parova, a počeće da rade od utorka. Istakao je da su tražili 250 kratkoročnih posmatrača za dan izbora čiji će zadatak biti da sistematski posmatraju kako se glasa, broje glasovi i kako protiče glasanje na biračkim mestima u Srbiji.

Prema njegovim rečima, misija će dan nakon izbora izdati svoj preliminarni izveštaj na konferenciji za medije, a nakon izbora ostaće u zemlji da prati razvoj događaja. Naveo je da će konačni izveštaj o prevremenim izborima biti objavljen nekoliko meseci nakon završetka izbora, a da će u izveštaj biti uključene i preporuke.

"Naša uloga je da posmatramo izborni proces i nećemo se mešati. Mi se brinemo za to da je proces transparentan, da je sproveden u skladu sa nastojanjima i obavezama koje je Srbija preduzela", rekao je Jonson i dodao da je uloga misije da pruži tehničku procenu izbornog procesa.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uputila je poziv direktoru kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Mateu Mekačiju, sa zahtevom da razmotri slanje Misije za procenu potreba, kao i da odredi tim eksperata koji bi radio s vladinim i svim drugim relevantnim akterima na proceni predizbornog okruženja i samih priprema za izbore, saznaje Politika.

Prema saznanjima tog lista ODIHR je prihvatio da učestvuje u ovom procesu, uz napomenu da izražava priznanje resornom Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Kako se ističe, "na poziv da posmatra proces vanrednih parlamentarnih izbora u Republici Srbiji, koji će biti održani 17. decembra i u skladu sa svojim mandatom, ODIHR priprema slanje Izborne posmatračke misije (EOM)".

"ODIHR planira da započne svoje aktivnosti u Beogradu 17. novembra 2023. godine", navodi se u noti ove kancelarije OEBS-a.

Dodaje se da će misiju predvoditi ambasador Albert Jonson sa Islanda i da će biti uključeni sledeći eksperti: Marsel Nađi (Mađarska), zamenik šefa misije, Danijela Ida Botiđeli (Italija), politički analitičar, Oleksij Ličkovah (Ukrajina), analitičar izbora, Vasil Vaščanka (Belorusija), pravnik analitičar, Kira Kalinjina (Ruska Federacija), medijski analitičar, Silke Žizela Titel (Nemačka), koordinator posmatrača, Pavel Krištof Jurčak (Poljska), operativni ekspert, Aleksandar Čalijandzinski, oficir ODIHR-a za nabavke i ugovore, Katarina Maija Vit (Poljska), ekspert za bezbednost, i Roman Rajlean, oficir ODIHR-a za finansije.

Takođe, rad misije podržaće Ksenija Dašucina, savetnik ODIHR-a za izbore.

Autor: