AKTUELNO

Predsednica Zavetnika Milica Ðurđević Stamenkoviski izjavila je danas da ta stranka ostaje državotvorna opozicija, ali da je spremna da vladajućoj koaliciji pruži podršku, pa i da učestvuje u vladi nacionalnog spasa.

"Zavetnici će ostati državotvorna opzicija, spremna da pruži podršku odbrani nacionalnih i državnih interesa, u očuvanju vojne neturanosti, ustavnog poretka, KiM u sastavu Srbije", rekla je Ðurđević Stamenkovski novinarima nakon konsultacija o mandataru sa predsednikom Vučićem.

Navela je i da su predsednika upoznali sa tim da sebe vide u vladi samo u slučaju potrebe da se forima vlada nacionalng jedinstva.

"Ako je tačno da nas čeka teška zima, insistirali smo na širokom konsenzusu, a ne na pojedinačnim dogovorima", naglasila je Ðurđević Stamenkovski.

Predsedniku su, kaže, preneli njihova nastojanja u očuvanju nacionalnih vrednosti i potrebi da se zajeničkim snagama odupremo spoljnopolitičkim pritiscima.

"Nećemo participirati u vladi, jer smatramo da dosadašnja politička praksa, kradovska selekcija i programski postulati vladauće koalicije nisu kompatibilni sa stavovima Zavetnika", rekla je ona i dodala da će kao opoizcija argumentovanom kritikom i kvalitetnim rešenjima moći da doprinesu radu vlade.

Predsedniku su predali i Memorandum sa programskim postulatima i zatražli da se veća pažnja posveti energetskoj stabilnosti, da se Skupština izjasni o svim sporazumima sa Prištinom, naročito onom o energetici, koji je, tvrdi, "pod velom tajne".

Navela je da će Zavetnici inicirati usvanje rezolucije u kojoj će se Srbija obavezati da nijednoj međunarodno priznatoj državi neće uvesti sankcije, da se sačuva politička stabilnost zemlje, vojna neutralnost.

Na pitanje šta je predsednik na to odgovorio, ona je rekla da ih je šef države saslušao i ukazao na pritiske sa kojima se suočava.

"Naši stavovi su poznati, bićemo uz svoju državu i narod kada bude potrebno da kavalitetnim rešenjima pomognemo da se prebrodi enegentska kriza", rekla je Ðurđević Stamenkovski.

Dodala je da je zadatak Zavetnika da u politički sistem unesu osveženje, da ne kritkuju dobre predloge, samo zato što dolaze od političkih oponenata.

#Milica Ðurđević Stamenkoviski