AKTUELNO

Nakon što je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao predsedničke izbore za 3. april, zvanično je počela i izborna trka za predsednika Republike.

Predsednički izbori raspisuju se u skladu sa Ustavom i Zakonom, 90 dana pre isteka mandata predsednika Republike, koji se bira na pet godina.

Kandidate za predsednika Republike mogu da predlažu političke stranke registrovane na dan kada su izbori raspisani, koalicije političkih stranaka ili grupe građana, tako što predlog po dnose RIK-u najkasnije 20 dana pre dana izbora.

Rok za podnošenje kandidatura ističe 12. marta u ponoć.

Uz predlog kandidata, svaki podnosilac dužan je da RIK-u dostavi i zakonom propisanu dokumentaciju, kao i najmanje 10.000 sudski overenih izjava birača da podržavaju predloženog kandidata.

Redni broj kandidata na glasačkom listiću utvrduje se žrebom na sednici Republičke izborne komisije, najkasnije 15 dana pre dana glasanja, uz direktan prenos na javnom servisu.

Izbori ne mogu biti održani u periodu kraćem od 30 dana od dana njihovog raspisivanja.

Na dan izbora, biračka mesta otovorena su od 7 do 20 časova.

Glasanje se obavlja na biračkim mestima u Srbiji, kao i na biračkim mestima u inostranstvu - po pravilu u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, koja određuje RIK.

Glasanje se vrši zaokruživanjem samo jednog rednog broja ispred imena i prezimena kandidata za kojeg se glasa.

Za predsednika Republike izabran je kandidat koji je dobio većinu glasova izašlih birača, a ukoliko nijedan kandidat ne dobije većinu u prvom krugu, glasanje se ponavlja u roku od 15 dana od dana prvog glasanja.

U drugom krugu izbora učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova, a za predsednika Republike izabran je kandidat koji je u drugom krugu dobio najveći broj glasova.

Zakon predviđa i mogućnost trećeg kruga ako kandidati dobiju isti broj glasova.

Rezultate izbora, Republička izborna komisija objavljuje u roku od 96 casova od zatvaranja biračkih mesta i oni se objavljuju u "Službenom glasniku".

Mandat predsedniku Republike počinje polaganjem zakletve pred Narodnom skupštinom.

Republička izborna komisija ranije je već donela odluku da će glasački listići za glasanje na izborima za predsednika Srbije biti plave boje, dok će kontrolni listić za proveru ispravnosti glasačke kutije biti boje cigle.

Predsednik Aleksandar Vučić za šefa države izabran je na aprilskim izborima 2017. godine kada je već u prvom krugu dobio podršku većine građana Srbije.

Ove godine, predsednički izbori biće održani zajedno sa vanrednim parlamentarnim i lokalnim izborima u 13 lokalnih samouprava.

Predsednik Vučić vanredne parlamentarne izbore za 3. april raspisao je 15. februara, a istog dana predsednik parlamenta Ivica Dačić raspisao je lokalne izbore za skupštine gradova Beograda i Bora, i skupštine opština - Aranđelovca, Smederevske Palanke, Lučana, Medveđe, Knjaževca, Bajine Bašte, Doljevca, Kule, Kladova, Majdanpeka i Sečnja.

Autor: