AKTUELNO

Uzrok požara zasad nije poznat, ali su najverovatnije u pitanju neispravne instalacije.

Kako prenose mediji, u crkvi Svetog Đorđa u Kanadi došlo je do požara u kojem se krov iznad centralne crkvene dvorane se dopola urušio, a zgradu je spaslo to što je njen ostatak izgrađen od betonskih blokova.

Lokalni portal "Nijagara dis vik", objavio je da je do požara došlo pre desetak dana, a da je možda i veći problem od nastale štete to što je izgoreo kuhinjski deo u kome se tradicionalno svakog petka priprema riba za lokalnu pravoslavnu zajednicu.

- Pripremanje ribe je veliki izvor prihoda. Svake nedelje podelimo oko 400 obroka - rekla je Denis Matejk, koja rukovodi crkvom.

Zbog požara neće biti ni tradicionalnog obeležavanja Božića u Crkvi Svetog Đorđa.

- Crkvena dvorana je tradicionalno mesto okupljanja svakog 6. januara, a kako nje više nema, nema ni okupljanja. Porodice će prosto Božić obeležiti kod kuće - rekla je Denis Matejk.

Vatrogasne službe su vatrenu stihiju stavile pod kontrolu za petnaestak minuta, ali je i to malo vremena bilo dovoljno požaru da proguta polovinu zgrade.

Ipak, crkva je osigurana i troškovi renoviranja bi trebalo da budu u potpunosti pokriveni. Otvaranje je planirano za jul 2017. godine. Kako kažu iz crkve, to će biti taman na vreme za tradicionalni godišnji "srpski piknik", koji privlači pravoslavce i iz Kanade i iz SAD do Nijagare.

Nijagara Fols je grad u Ontariju, u kom živi oko 80.000 stanovnika i koji se ponosi čuvenim vodopadima.

I. P.

#Crkva

#Požar

#SAD

#Vatrogasci

'