AKTUELNO

U srednjim školama počele tribine na temu narkomanije.

Veliki broj mladih u Srbiji ima direkntog dodira sa nekom vrstom droge, najzastupljenija je marihuana, ali kako kažu stručnaci, ona je početni stadium narkomanije. Ovim povodom u srednjim škoklama u Srbiji počinju niz predavanja o zastupljenosti i opasnosti svih vrsta droge. Srednjoškolci će imati priliku da se upoznaju sa realnom slikom i da čuju kako sve droga može da utiče na njih i na okolinu, slušajući razne predavače koji će biti učesnici na tim tribinama.

Jedna od njih bila je u gimnaziji Sveti Sava u Beogradu, a novinar i član Vladine komisije za borbu protiv narkomanije Mladen Mijatović i Lambe Đorelijevski iz detektivske agencije “Protekta” učestvovali su na ovoj tribini. Kako Mijatović u Novom jutru kaže, intresovanje mladih na ovu temu je veliko i to je, prema njengovim rečima, ohrabrujuće.

- U pitanju je preventivna kampanja Vlade Republike Sbije. Jasan cilj je da se mladi ljudi i tinejdžeri edukuju o narkoticima. Što pre oni shvate da je to siguran put u preranu smrt, bićemo bezbednije društvo. Policjaci, lekari i stručnjaci raznih profila na kvalitetan način govore svoja saznanja o štetnosti svih vrsta narkotika, ne samo za pojednica već i za njegovo okruženje - rekao je Mijatović gostujući u Novom jutru.

Đorelijevski je istakao da “borbu treba voditi na oba fronta”, jer jedino tako, prema njegovim rečima, mogu da se postignu određeni rezultati.

- Moramo da “udramo” na obe strane, da se smanji i ponuda i potražnja, jer jedino tako možemo da očekujemo durogočne i dobre rezultete. Moramo da smanjimo narko dilere, ali i konzumente droge - smatra Đorelijevski, ističući da je kraj osnovne škole nakritičniji period.

Foto: TvPink Printscreen

- Tada sledi niz promena, i to dalje može da implicira devijantno ponašanje pa i potrbu da se droga proba. Dete ne oseća da se na neki način istaklo u društvu i onda postaje lak plen narko dilera - objašnjava.

Mijatović ističe da je praksa pokazala da se uglavnom kreće od marihuane, koja je inače najzastupljenija u Srbiji.

- Marihuana i sintetičke droge su zbog cene najdostupniji narkotici. Na kraju se sve zavšava smrtnim ishodnom. U ovoj i prošloj godini policja je zaplenila velike količine svih vrsta narkotika, otkrivene su i razne laboratorije, povećan je broj broj zaplena i količina zaplenjene droge koja se uništava - objašnjava Mijatović.

„Ne postoji roditelj koji ne može primeti da mu se dete drogira“

Jedna majka iz Smederevske Palanke uključila se u program i ispričala kroz šta je prolazila dok se njen sin dorgirao. - Bio je odličan učenik u osnovnoj školi i krenuo je da konzumira marihuanu. Međutim, droga je uzela maha i sada je na lečenju. Radi kao volonter, i nema nikavih naznaka i posledica. Želim da skrenem pažnju na roditelje, koji navodno to ne vide. To nije moguće, svaki roditelj to vidi. Kada ga budite u 12, a on urla na vas i ustaje besan, razgovara telefonom, izlazi na 15 minuta i vraća se smiren, vi vidite da tu nešto nije u redu. To ne vidi roditelj koj ne želi da vidi svoje dete. Nisam ja srećna što se to dešava, ali on je sada živ i bori se, kako on, tako i ja - kaže majka.

Direktorka Osnvne škole Stevan Dukić na Karaburmi, Vida Milojković, za Novo jutro rekla je da je saradnja dece i zaposlenih u školi jako važna, a tome predhodi poverenje. - Mi od prvog razreda razgovaramo sa decom da moraju da nam veruju i da prijave ukoliko primete nešto čudno - kaće direktorka.

Kako kaže, oni su imali već jednu uspešnu akciju i to sve zahvaljujući deci.

- Deca su primetila dve sumnjive osobe u školskom dvorištu i prijvalia su. U saradnji sa MUP-om oni su uhvaćeni i procesuirani, kasnije je MUP mesecima slao patrole koje su obilazile Karaburmu zbog bezbednosnih razloga - objašnjava Dukić.

#Droga

#Novo jutro

#Srbija

'