AKTUELNO

Kraljevčani Aleksandar Sakovski (31) i Mladen Petrović (32) poginuli su u sredu u stravičnom sudaru kamiona u američkoj saveznoj državi Ilinois.

Nesreća se dogodila na autoputu u blizini gradića Hadson, kad je vozač jednog kamiona probio bankinu, prešao u suprotan smer i direktno udario u teretnjak u kom su bili Srbi. U stravičnoj eksploziji kamiona nastradala su sva trojica.

Mladenov stariji brat Nikola ne može da se oporavi od šoka i još ne može da veruje šta se dogodilo. Mladen je, kaže on, otišao u Ameriku trbuhom za kruhom, kako bi sebi obezbedio stabilniju budućnost.

- Pre dve i po godine odlučio je da ode da zaradi neki dolar. Ubrzo je za Mladenom u SAD otišao i njegov drug Aleksandar. Oni se godinama druže, a u Americi su zajedno vozili kamion i živeli u istom stanu. Bili su vredni, radni, pošteni - priča Nikola.

- I u Vojsci je radio kao vozač, a onda je otišao u Ameriku. Najpre je tamo radio neke druge poslove, pa mu se ostvarila želja da se zaposli kao šofer. Mog brata ništa ne može da mi vrati... Majka mi je van sebe, srce će joj prepući - kaže Nikola.

Mladen i Aleksandar su, inače, na smenu vozili kamion na dužim turama. Dok bi jedan vozio, drugi bi odmarao, ali američki mediji nisu preciirali ko je bio za volanom u trenutku udesa.

Jedan od očevidaca nesreće Rajan Lanam rekao je za tamošnje medije da je prizor bio stravičan.

- Odjednom se začula stravična eksplozija, najveća koju sam ikada video u životu! Ne mogu da verujem da nijedan od kamiona nije cisterna, jer je baš snažno odjeknulo - kaže Lanam.

On je zaustavio auto i prišao da pomogne, ali je vatra već zahvatila kamione.

- Sve se desilo jako brzo, bilo je veoma vruće. Bio sam na pet metara od mesta nesreće i vrućina je bila neizdrživa. Strašno mi je i da pomislim da su se u deliću sekunde ugasila tri života - dodao on.

Skupili pola novca

Čim se saznalo za nesreću, na internetu je pokrenuta akcija za sakupljanje novca koji je neophodan za transport tela nastradalih šofera u Srbiju i za pomoć njihovim porodicama. Neophodno je prikupiti ukupno 100.000 dolara, a do sada je skupljeno blizu 50.000, skoro polovina.

Mladenov brat Nikola kaže da još nije upoznat sa procedurom transporta tela iz Ilinoisa u Kraljevo. Za to je, pored velike sume novca, potrebno i vreme.

- Pozvaću konzulat, raspitaću se, pa ćemo videti kako da preabacimo tela u Srbiju - kazao je Nikola.

#Amerika

#Poginuli

#Saobraćajna nesreća

#Tuga

'