AKTUELNO

Napadač je turski policajac. Moskva okarakterisala ubistvo kao teroristički akt.

Kako javljaju turski mediji, ruski ambasador u Ankari Andrej Karlov Genadijevič podlegao je povredama nakon teškog ranjavanja u oružanom napadu na otvaranju izložbe u prestonici Turske.

Genadijevič je ranjen dok je otvarao izložbu fotografija "Rusija u očima Turaka".

Očevici su saopštili da se radi o atentatu. Naoružani čovek je Karlovu pucao sa leđa, dok je on završavao govor na otvaranju izložbe. Nakon pucnjave, ambasador je pao. Hospitalizovan je sa teškim ranama, a ubrzo je preminuo.

Prema nekim izvorima sa društvenih mreža, ovo je napadač na ruskog ambasadora, koji je tokom napada uzviknuo: "Ovo je osveta za Alep!"

Ruski zvaničnici smatraju da je napad delo radikalnih islamista.

Strani mediji javljaju da je policija ubila napadača.

Prema poslednjim informacijama, ubica ruskog ambasadora je turski policajac koji je radio kao pripadnik obezbeđenja na izložbi.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ministar spoljnih poslova Rusije o svemu izveštava ruskog premijera Vladimira Putina.

Ovim povodom oglasile su se i Sjedinjene Američke Države, koje osuđuju ovakav čin. Sa druge strane, portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova potvrdila je da je ambasador ubijen i okarakterisala ubistvo kao teroristički čin.

I zvaničnici Evropske unije i Ujedinjenih nacija osudili su ubistvo ambasadora, a telegrami saučešća stižu u Kremlj. Reči žaljenja uputili su i premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je večeras izraze saučešća predsedniku Vlade Ruske Federacije Dmitriju Medvedevu, predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, ruskom narodu i porodici ubijenog ambasadora Andreja Karlova.

-U ime Vlade Srbije izražavam najdublje saučešće povodom ubistva ambasadora Andreja Karlova u Ankari. Srbija je užasnuta zločinačkim aktom i saučestvuje u bolu i tuzi ruskog naroda. Ovaj događaj još jednaput pokazuje da sa terorizmom moramo da se obračunamo nemilosrdno i beskrupulozno, a Srbija će u svakom trenutku pružiti podršku svim snagama mira - naveo je premijer Vučić.

Povodom ovog događaja, oglasio se i gradonačelnik Ankare Melih Gokček, koji kaže da je cilj ovog čina da se naruše ponovo uspostavljeni dobri odnosi Turske i Rusije.

S.A.

#Napad

#Ranjavanje

#Turska

#ambasador

'