AKTUELNO

Ubistvo Jelene Marjanović ponovo je u fokusu javnosti, nakon procene veštaka da njena ćerka Jana može biti saslušana o tome šta se dešavalo 2. aprila 2016. kada je njena majka nestala na nasipu Crvenka u Borči.

Mišljenja javnosti, kao i sagovornika Televizije Pink o tome da li bi Janino svedočenje moglo da rasvetli Jelenino ubistvo  su podeljena.

Aleksandar Crnomarković, novinar "Informera" navodi da je teško proceniti da li Jana istrazi može da pomogne.

- Mogu da razumem i tužilaštvo i sud i advokate. Prvo insistiranje na Janinom svedočenju je došlo od advokata Zorana Marjanovića. Jas am rastao u porodici gde su roditelji sve radili da zaštite decu i ja to ne razumem. Njemu je preko advokata ispunjena želja da dete koje je počelo da se oporavlja, krenulo u normalan život sada cede posle dve godine i pokušavaju da izvuku informacije - rekao je Crnomarković.

- Ne mogu da shvatim čemu sve to, ali ako tako kaže tužilaštvo i sud, ako je tako tražio njen otac preko svojih advokata ne možemo je mi od sopstevnog oca zaštiti - dodao je Crnomarković.

Boris Vuković, odgovorni urednik "Srpskog telegrafa" smatra da je ovo maltretiranje tog deteta.

- Da li ona uopšte može da kaže nešto o zločinu? Pitanje je šta je videla, koliko je uticalo na nju okruženje. Cela priča, ona ide normalno u vrtić, u školu...da li će se setoiti šta je bilo pre dve godine...-dodao je Vuković.

Prema njegovim informacijama, tužilaštvo se baš iz tih razloga protivilo saslušanju male Jane.

Foto: RTV Pink

Advokat Predrag Savić kaže da je pitanje koliko iskaz male Jane može da pomogne u razrešavanju ubistva njene majke, imajući u vidu da se već dve godine roditelji i brat okrivljenog brinu o njoj.

On dodaje da su oni nesumnjivi autoriteti za Janu, navodeći da je sa svih naučnih aspekata dokazano da je dete tog uzrasta veoma podložno sugestiji.

- Ona će ispričati ono što su advokati odbrane već rekli.Problem je što dete već dve godine nema punomoćnika iz redova advokata, a u ovom predmetu je ona oštećena - smatra Savić, prema čijiem mišljenju je tokom istrage načinjen niz propusta.

Kako je dodao, čim je došlo do krivićnog dela detetu je trebalo dodeliti punomoćnika iz reda advokata sa licencom za rad sa maloletnicima.

Bivši obaveštajac Božidar Spasić ukazuje da nadležni organi izbegavaju da decu uvlače u ovakve procese. On, međutim, smatra da je Jana sposobna da svedoči.

- Mala Jana je veštačena, posao su obavila dva vrsna prihologa, na razgovor je odveo stric, otišla je u sasvim normalnom raspoloženju - naveo je Spasić i dodao da je reč o veoma visprenom detetu, koje je jako pametno za svoje godine.

Prema njegovim rečima, država sigurno neće zloupotrebiti dete da bi otužila ili oslobodila Zorana Marjanovića. Spasić smatra da je dobro što mala Jana nije menjala okruženje, te da može dati iskaz, ali je pitanje da li će on biti uzet u obzir.

#Jelena Marjanović

'