AKTUELNO

Osumnjičena lica su izbegla da plate akcizu u iznosu od 32.394.825 dinara i PDV od 9.767.739 dinara i time pribavili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 42.162.546 dinara.

U zajedničkoj akciji inspektora poreske policije i pripadnika MUP, a po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, uhapšeno je pet lica, dok je za jednim licem raspisana potraga, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba položaja odgovornog lica i poreska utaja.

Na taj način su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od preko 42 miliona dinara, navedeno je u saopštenju.

Kako se precizira uhapšeno je pet lica iz Paraćina, dok se za jednim licem iz Beograda raspisana potraga.

Osumnjičeni S.M. iz Paraćina organizovao je kriminalnu grupu sa ciljem ilegalne proizvodnje alkoholnog pića bez uplaćivanja akcize i poreza na dodatu vrednost. Akcizne markice koje je organizovana kriminalna grupa stavljala na proizvedena alkoholna pića, nabavljala je preko privrednih društva koja su bila pod njihovom kontrolom, a tu proizvodnju alkoholnih pića, stavljala je u promet na osnovu falsifikovanih dokumenata.

U zvaničnoj knjigovodstvenoj evidenciji proizvođača koji su zadužili akcizne markice, lažno je prikazana proizvodnja alkoholnih pića u pakovanjima od 0,1 i 0,05 koja je fakturisana takozvanim "fantomskim" preduzećima.

Na ovaj način osumnjičena lica su izbegla da plate akcizu u iznosu od 32.394.825 dinara i PDV od 9.767.739 dinara i time pribavili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 42.162.546 dinara, rečeno je u saopštenju.

#Hapšenje

#Paraćin

#Porez

'