AKTUELNO

Takva struktura ličnosti se oblikuje od samoga detinjstva, rekao je za PINK, sudski veštak, prof. dr Radoslav Svičević.

Suđenje Urošu Blažiću, optuženom za masovno ubistvo u selima Malo Orašje i Dubona, nastavljeno je juče u zgradi Specijalnog suda u Beogradu. On se tereti da je ubio 9, a ranio 12 osoba.

Komentarišući to što su tokom suđenja, i Uroš i njegov otac bili nasmejani, i nisu imali saosećanja prema porodicama i prijateljima žrtava, Svičević je rekao da su bitni faktori u razvoju svake ličnosti roditelji i vaspitanje, tako da je pitanje da li bi došlo do ovakvog zločina da Uroš nije imao takve roditelje.

- Propusti su razni, uzroci mogu biti kod roditelja, škole i društva - rekao je Svičević.

Kako kaže, tu postoji još jedno psihološko pravilo, a to je da agresivne i emocionalno hladne osobe, vaspitavaju istu takvu decu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Takvo ponašanje je karakteristično za psihopatske strukture ličnosti, kojih ima mnogo. Neurotični ljudi trpe sami za sebe, zbog psihopada trpi društvo, a zbog psihoza pati i društvo i sama osoba - rekao je Svičević.

Kako kaže, Blažić je u kategoriji psihopata, što je struktura ličnosti koja se oblikuje od samoga detinjstva. Dodaje da se često stvara od prezaštićenog odnosa prema detetu, od narcizma i egoizma, ističe da osoba smatra da je centar sveta i da se sve vrti oko njega.

Advokat Nebojša Perović, rekao je da je jedan oštećeni opisao detaljno događaj.

Foto: TV Pink Printscreen

- U njegovom opisu, kada ga je brat pozvao preko telefona, nisu shvatali o čemu se radi, mislili su da se radi o tuči, uzeli su lopatu i šipku, misleći da treba da brane brata, da je napadnut. Međutim, tamo su zatekli scenu, gde je brat ranjen, drugi ubijen - rekao je Perović.

Kako kaže, oni su brata stavili u auto, pokušavši da dođu do bolnice da mu spasu život, ali nisu uspeli jer je on u kolika preminuo. Dodaje da je detaljno opisao ceo taj put kolima.

Foto: TV Pink Printscreen

- On je u svom svedočenju pojasnio da ga je zabolelo što se rođeni brat prvookrivljenog, na prethodnom svedočenju, okrenuo novinarima i pokazaoi podignute palčeve, aludirajući da je sve u redu - rekao je Perović.

Kako kaže, odnos porodice, dodatno stvara bol i patnju na sve to što im se desilo, kako dodaje, kao da nema nikakvog osećanja povodom toga što se dogodilo.

Autor: Aleksandra Aras