AKTUELNO

U Specijalnom sudu u Beogradu danas se ispitivanjem dečaka Kosta K, koji je počinio masovno ubistvo 3. maja u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, nastavlja suđenje njegovim roditeljima Miljani i Vladimiru Kecmanoviću.

Igor Jurić, predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu, se osvrnuo na slučaj masakra 3. maja prošle godine u OŠ "Vladislav Ribnikar" kada je Kosta K. ubio devetoro vršnjaka i radnika obezbeđenja škole.

- Ja u ovom slučaju isključivo krivim roditelje, jer je očigledno da je dete imalo problem, a usled tog problema je imalo i mogućnost da dođe do vatrenog oružja, a uz sve to je imalo i mogućnost da vežba gađanje i da ubija. Da se reagovalo na vreme i da su uvideli neke znake, možda je tragedija mogla biti sprečena. Najveći teret moraju snositi roditelji, a nešto što me je najviše zaprepastilo u ovom slučaju je upravo izjava roditelja koji su izrekli jednu strašnu rečenicu, a to je da oni nisu odgovorni za to što se desilo -rekao je Jurić.

Foto: TV Pink Printscreen

U Kaluđerici se u utorak kasno popodne odigrala prva drama. Naime, čovek čiji identitet za sada nije poznat medijima, vukao je za ruku devojčicu sa namerom da je odvede u nepoznatom pravcu. Srećom, otac devojčicine drugarice je reagovao i sprečio moguću tragediju.

Jurić smatra da se mora povesti javna rasprava o potencijalnom objavljivanju registra seksualnih prestupnika u javnost.

- Prošle godine je prijavljeno 1.677 nestalih lica, a 1.493 je pronađeno. Kada govorimo o osobama koje se već dugo nalaze na listi nestalih lica imamo mnoge misteriozne okolnosti. Tu je Milan Đorđević koji je nestao u Nišu, a ostavio je svoj auto i nije se javio. Tu je i slučaj Barbare Vitez za koju su mnogi tvrdili da su je videli živu i tražili čak i novac za te informacije. Najređi vid nestanka su zapravo otmice, a kada se te otmice dese onda su ta lica u najvećoj životnoj opasnosti -rekao je Jurić i dodao:

- Postoji registar seksualnih prestupnika koji je dostupan nadležnim organima, ali mislim da je pravo vreme da se povede rasprava kako bi taj registar postao javno dostupan. Mislim da na takva lica mnogo više može uticati osuda javnosti nego neka zatvorska kazna -rekao je Jurić.

Foto: TV Pink Printscreen

Aleksandar Radivojević, advokat, otkriva da će ovo lice snositi pravne posledice iako je izvršenje dela blagovremeno sprečeno od strane policije.

- Ja bih ostavio javnom tužilaštvu da odluči kako će krivično delo da stavi na teret ovom licu, to mogu biti ili otmica, oduzimanje deteta ili delo trgovinom ljudima. Mislim da će tužilaštvo uz pomoć policije to adekvatno rešiti. Za ova dela su zaprećene velike kazne, ali ovo delo je sprečeno blagovremenom intervencijom, a to što nije uspeo u svojoj nameri ne znači da neće biti kažnjen, jer zakon jasno kaže da se za pokušaj nekog dela kažnjava kao da je delo počinjeno -rekao je Radivojević.

Foto: TV Pink Printscreen

Isidora Milosavljević, generalni sekretar centra DBA, ističe da je edukacija roditelja i dece zapravo najbolja prevencija u ovakvim slučajevima.

- Hvaka Bogu da se ova situacija rešila kako jeste, ali će to dete sigurno imati traumu i strahove da ponovo sama izađe na ulicu. Izuzetno je važna prevencija i edukacija roditelja kao i dece, kako bi znali kako da se ponašaju ako neko pokuša da odvuče dete. Upravo fantastična reakcija njene reakcije je sačuvala život devojčice. Zadržao je potencijalnog otmičara do dolaska policije -rekla je Milosavljević i dodala:

- Ovih situacija hvala Bogu nemamo puno, ali kada se dese uvek odjeknu u javnosti i služe nam kao podsetnik da stalno treba da radimo i da se edukujemo, kao i čuvamo jedni druge. Jako je važno da znamo šta smemo i šta ne smemo da radimo u takvim situacijama - rekla je Milosavljević.

Autor: Iva Besarabić