AKTUELNO

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je održano ročište Urošu Blažiću i njegovom ocu Radiši.

U zgradu suda su prve stigle ožalošćene porodice žrtava, koje su i ovog puta došle zajedno. Takođe, oni su i sada na sebi imali majice sa fotografijama ubijenih, dok im je na leđima pisalo "Živite 4.5.2023."

Advokat Nebojša Perović koji zastupa povređenog Nemanju Iliću rekao je nakon suđenja da je porodica Blažić zaista iskoristila svoje pravo da ne svedoči, ali da misli da bi bilo moralno da su svedočili.

Foto: Tanjug /SAVA RADOVANOVIĆ

- Na sledećem ročištu očekuje nas dopuna iskaza. Pre 20 godina kada bi se u porodici pojavio lopov, porodica bi se stidela takvog ponašanja i ne bi davala podršku, ali u ovom slučaju toga nema. Smatram da je porodica okrivljenog javno trebala da izađe i izjavi saučešće porodicama i da stane iza svojih reči i da kaže " evo radite sa nama šta hoćete", ali to se ovde nije desilo - rekao je advokat Perović.

Advokat Stefan Stefanović koji zastupa pojedine oštećene porodice rekao je da je porodica Blažić iskoristila svoje pravo da ne svedoči.

Foto: Tanjug /SAVA RADOVANOVIĆ

- Smatram da je saučešće koje je izjavila Biljana Blažić neiskreno. Na današnjem suđenju saslušana su i vojna lica, kolege Radiše Blažića pa su spominjani i delovi aviona F-117 koji je oboren u Buđanovcima, čiji delovi su nađeni kod Radiše Blažića što govori u potom tome da je krao sa ratišta. Lice koje je bilo sa Blažićem u noči masakra odbilo je da bude saslušano, baš danas se razbolelo, ali mi ćemo insistirati da bude saslušano - rekao je Stefanović.

Stefan Stefanović potom je naveo da je Miroslav Miša Todorović, otac ubijenog Dalibora Todorovića zatražio da se opet sasluša jer ima neka nova saznanja. Što je sudija odobrila i konstatovala da će to uraditi na sledećem ročištu koje je zakazano za 21. oktobar. Na sledećem ročištu očekuje se svedočenje Andrijane Mitrović iz Malog Orašja koja je teško ranjena u maskaru. Takođe, pored nje pozvani su ostali svedoci, a sudija je navela da se uruči poziv porodici Gavrilović iz Kragujevca kod kojih je nakon zločina krio Uroš Blažić.

- Za sledeće ročište pozvaćemo i veštake - rekla je sudija Lidija Jovanovski pre nego što je suđenje završeno.

Autor: Jovana Nerić