AKTUELNO

Šanse da je Danka Ilić živa jesu male, ali sve dok nemamo taj ključni dokaz, ta nada će zapravo i tinjati, rekao je za PINK Igor Jurić, direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

Više javno tužilaštvo u Zaječaru podiglo je optužnicu protiv Dejana Dragijevića i Srđana Jankovića za krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu devojčice Danke Ilić. Optužnica se zasniva na iskazima svedoka i dokazima sa nadzornih kamera, koji su ukazali na to da su dvojica okrivljenih bili na mestu gde je devojčica poslednji put viđena.

Jurić je rekao da često Tužilaštvo posegne za tim alatom koji ima u rukama, a to znači da i ukoliko nemaju potpunu i dovoljno jaku optužnicu, oni je podignu kako pritvor ne bi istekao.

- Taj rok je bio na isteku, pa su tako morali, ukoliko žele da zadrže osumnjičene u pritvoru, da podignu optužnicu. Mislim da su možda tražili i više vremena za nove i konkretne dokaze, kako bi se oni kasnije i procesuirali - rekao je Jurić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, optužnica se zasniva na priznanju jednog od osumnjičenih, Dejana Dragijevića, nadzoru kamera i GPS izveštaju.

- Mislim da, po onome što je dosadašnja istraga pokazala, odnosno, onome što imamo kao konkretne činjenice, da dokazi nisu na stabilnim nogama. Nadam se da će tužilaštvo izaći sa nečim konkretnijim, jer će ovo biti jako težak i komplikovan slučaj sa onim što trenutno imamo - rekao je on.

Ističe da je najključniji dokaz to što nema tela, i to je nešto, kako dodaje, što je problematično u ovom slučaju.

Ratomir Antonović, Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA, rekao je da ne treba potpuno isključiti mogućnost o pronalaženju tela, ali dodaje da je proteklo mnogo vremena, kao i da su vremenske prilike bile nepovoljne.

- Ja lično verujem da su oni telo uništili. To je negde moje neko lično verovanje i mišljenje, da su oni preduzeli neke radnje kako bi ga uništili i uklonili glavni dokaz. Jer mi bez tela nemamo ključne materijalne dokaze - rekao je Antonović.

Kako kaže, kod njih postoji umišljaj i oni kompletnu javnost i organe drže u stanju potpune neizvesnosti.

- Postoje raznorazni natpisi, čak i spekulacije da je dete živo. To je sve jedan vid odvlačenja istrage od puta u kojem treba da ide - rekao je Antonović.

Foto: TV Pink Printscreen

Jurić je rekao da kada govorimo o telu, veliki su problem osećanja porodice i samih roditelja.

- Jako je teško pomiriti se sa činjenicom da je neko ubijen, a da ne znate gde je njegovo telo i gde je sahranjeno - rekao je Jurić.

Kako kaže, nada se da će se bez obzira na sve saznati gde je dete, ali dodaje da ima i promil nade da bi Danku možda jednom mogli da vidimo i živu.

- Šanse jesu male, ali sve dok nemamo taj ključni dokaz, ta nada će zapravo i tinjati - rekao je Jurić.

Autor: Aleksandra Aras