AKTUELNO

Advokat Nebojša Živanović koji zastupa Radeta Dragijevića iz sela Zlot, osumnjičenog za saučešće u zverskom zločinu koji je zapanjio Balkan, tvrdi da njegov klijent ne bi smelo nikako da se nađe u optužnici za ubistvo dvogodišnje devojčice Danke Ilić i uveren je da neće biti među optuženima.

- Očekujem da će optužnica biti podignuta vrlo brzo jer zbog uznemirenja javnosti tužilaštvo neće dozvoliti da se Dejan Dragijević i Srđan Janković nađu na slobodi, pošto bi morali da ih puste ukoliko i po proteku šest meseci istraga ne bude okončana. Što se tiče Radeta mog klijenta meni nije jasno da su njega mogli i da uhase jer je on otac-najbliži srodnik prvooptuženog i po našem zakonu nema krivične odgovornosti za pomaganje u prikrivanju zločina člana njegove najuže porodice. To je bio i slučaj i kod Dalibora Dejanovog brata koji nije preživeo istragu i preminuo je u policiji - rekao je advokat.

Čitava porodica Dragijević je bila pod lupom zbog ubistva Danke Ilić: Dvoje je preminulo

- Kada je reč o krivičnom delu pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela, treba naglasiti da za ovo delo ne može odgovarati najbliži srodnik učinioca, niti njegov bračni drug ili lice sa kojim živi u vanbračnoj zajednici, obzirom da u takvim situacijama zakon isključuje krivičnu odgovornost ovih lica. Ono što na ovom mestu treba dodatno pojasniti jeste razlika između radnje izvršenja ovog krivičnog dela i radnje koja predstavlja pomaganje u izvršenju nekog drugog krivičnog dela, i tu razliku predstavlja postojanje unapred datog, odnosno pre izvršenja krivičnog dela, obećanja učiniocu da će se prikriti krivično delo, učinilac, sredstava kojima je delo učinjeno ili tragovi krivičnog dela- rekao je advokat Žurić i dodao:

- Dakle, u svakoj situaciji u kojoj nema prethodnog obećanja učiniocu da će mu se pomoći nakon izvršenja krivičnog dela da ne bude otkriven on ili tragovi krivičnog dela, najbliži srodnici učinioca ne mogu krivično odgovarati za bilo koje radnje koju se preduzeli.

Živanović takođe osim što stoji iza svog klijenta, na sve načine očigledno pokušava da dokaže i nevinost osumnjičenih za Dankino ubistvo, Jankovića i Dragijevića.

- Nezahvalno je ceniti dokaze pre suđenja, ali znamo da DNK tragova nema. U prvi mah je rečeno da imaju sve dokaze da su radnici vodovoda ubili dete, a ispostavilo se drugačije. Navodno su našli krv u kolima, a ispalo je da nema ljudskih tragova. Kopali su, pretraživali sve živo i veštačili sve i svašta i osumnjičene više puta ispitivali - zaključio je zaječarski advokat Nebojša Živanović.

Podsetimo, Danka Ilić je nestala 26. marta u mesto Banjsko Polje gde je bila sa majkom Ivanom i godinu dana starijim bratom Lazom kod stare zapuštene porodične Ivanine kuće dok je otac dece Miloš Ilić bio na poslu. Dankina majka je otišla do automobila na drugoj strani placa po flašicu vode jer joj je sinčić rekao da je žedan. Kada se vratila, Danke nije bilo na mestu gde je ostala. Ivana je potražila dete i kako je nije našla obavestila je supruga, a ubrzo i policiju. Potraga je trajala danima, da bi šest dana kasnije policija uhapsila osumnjičene radnike vodovda koji su tog dana bili u kontroli vodomera u tom kraju. Njih dvojica su navodno prvo malu Danku udarili kolima pa je strpali u gepek gde se ona oglasila nakon što se osvestila, da bi je oni potom udavili rukama i bacili na deponiju. Kasnije se posumnjalo da su otac i brat Dragijevića dete iskekli i negde zakopali njene ostatke.

Dejan Dragijević je prvobitno priznao zločin da bi kasnije rekao da je to uradio pod pritiskom.

Autor: Dubravka Bošković