AKTUELNO

Dan pre nego što će u Višem sudu u Novom Sadu početi suđenje šesnaestogodišnjem M.B. bivšem učeniku TŠ „9. maj“ u Bačkoj Palanci, osumnjičenom da je fizički napao i teško povredio profesora praktične nastave Slobodana Zorića, u toj obrazovnoj ustanovi, dogodio se obrt.

Osnovnom javnom tužilaštvu u Bačkoj Palanci, advokat Luka Labus, branilac osumnjičenog srednjoškolca, danas je podneo krivičnu prijavu protiv Slobodana Zorića iz Bačke Palanke, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo zlostavljanje i mučenje u sticaju sa krivičnim delom nasilničko ponašanje.

U periodu od događaja od 8. maja u kome je u TŠ "9. maj" u Bačkoj Palanci od strane maloletnog bivšeg učenika povređen Slobodan Zorić došli smo do određenih dokaza koji potpuno menjaju sliku samog događaja u kome je maloletnik predstavljen kao neko ko bez razloga dolazi u školu i fizički napada profesora što ispostavilo se nikako nije tako

Prema Labusovim rečima, bez namere pravdanja takvog postupanja, bivši učenik te škole, ušao je u jednu od učionica, a što kako su saznali, nije ništa neuobičajeno za ovu školu.

- Videvši bivšeg učenika, prema našim saznanjima i dokazima kojima raspolažemo, osumnjičeni Slobodan Zorić je istom prišao, uputio više psovki i uvreda, i fizički napao maloletnika tako što ga je u nameri da ga fizički izbaci iz učionice najpre podigao iz klupe, zavrnuo ruku i prilikom izlaska iz učionice zadao nekoliko udaraca od nazad, u predelu glave, na šta je maloletnik uzvratio – tvrdi branilac maloletnog učenika.

Foto: RINA

Kako dalje navodi advokat Labus, čitavu situaciju iskorisio je sindikat prosvetnih radnika, koji je, kako kaže, zarad svojih političkih interesa, u sred izborne kampanje za lokalne izbore, 16. maja održao protest ispred Vlade Republike Srbije, iksoristivši tako i svog kolegu i maloletnika koji je od tada u pritvoru a za krivično delo za koje ne može opstati u pravnom životu.

- Sa podnošenjem krivične prijave čekalo se kako bi se obezbedili dovoljno čvrsti dokazi kojima bi se dokazale radnje osumnjičenog - objašnjava branilac maloletnika, zašto je tek sada podneta prijava protiv profesora.

Zbog fizičkog napada i nanošenja teških povreda profesoru Zoriću, kako smo ranije pisali, policija je uhapsila bivšeg učenika i osumnjičila za napad na službeno lice u obavljanju službene dužnosti.

Nekadašnji đak, ove bačkopalanačke srednje škole sumnjiči se da je 8. maja u popodnevnoj smeni, nasrnuo na nastavnika Slobodana Zorića, kojem je do penzije preostalo još nekoliko meseci. Šesnaestogodišnjak, koji se mesec dana pre nemilog događaja, iz te, premestio u drugu u školu, takođe u Bačkoj Palanci, toga dana je došao u TŠ „9. maj“, i sa ostalim đacima ušao u učionicu, u kojoj je nastavnik Zorić, inače, otac našeg proslavljenog kajakaša Milenka Zorića, trebalo da drži čas praktične nastave.

Srednjoškolac M.B.je, kako saznajemo, ometao čas, a i pre početka nastave je, navodno, u hodniku, bacio male makazice za nokte koje su pale ispred nastavnika, a u učionici je prosvetnog radnika gađao zgužvanim papirima.

Kada ga je nastavnik zamolio da izađe iz učionice, ovaj ga je fizički napao i udario ga rancem, u kojem je, kako se sumnja, bila behaton kocka, i naneo mu teške povrede glave.

Teško povređenom nastavniku dok je ležao na podu, pritrčale su su dve učenice, inače volonterke Crvenog krsta i pružile mu prvu pomoć i obavestile razrednu šta se desilo. Hitna pomoć je brzo stigla i povređenog Zorića prevezla u urgentni centar u Novom Sadu.

Zbog napada na nastavnika, prosvetari iz Bačke Palanke su u znak podrške kolegi, organizovali protest.

Autor: Snežana Milovanov